In Rijswijk samen aan de slag om armoede te bestrijden

Hoe zorg je er samen voor dat armoede afneemt? Deze vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst ‘Aanpak armoede en schulden’ die 23 februari in Rijswijk plaats vond. Op uitnodiging van Welzijn Rijswijk, Sociaal Werk Nederland en de gemeente Rijswijk spraken vertegenwoordigers van de gemeente, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven over de gezamenlijke aanpak van armoede in Rijswijk. Tijdens de bijeenkomst benoemden de deelnemers een aantal prioriteiten om de armoede in Rijswijk te kunnen aanpakken. Deze zullen zij in de komende weken uit werken tot concrete maatregelen. Dit is de opmaat naar een Rijswijks armoedepact.

Voor een succesvolle armoedebestrijding is samenwerking met (maatschappelijke) partners en bedrijven essentieel. Volgens Myriam Bryson, directeur van Welzijn Rijswijk, verdient dit maatschappelijke probleem een brede aanpak. “Scholen, het bedrijfsleven en andere relevante organisaties zullen dan ook actief benaderd worden om mee te doen en een bijdrage te leveren aan een Rijswijks armoedepact.”
Tijdens de bijeenkomst in wijkcentrum Stervoorde was de bereidheid in ieder geval groot om samen de armoede aan te pakken. De deelnemers gaven aan welke onderdelen prioriteit hebben om het doel – terugdringen van schulden en armoede – te bereiken. Dat zijn: kinderen in armoede, basisopvang, weerbaarheid en veerkracht, vrijwilligers, mantelzorg en ervaringsdeskundigen, preventie en vroegsignalering.

Armoedepact
De samenwerkingspartners gaan deze onderwerpen in kleiner verband met elkaar uitwerken tot haalbare maatregelen. In april komen zij opnieuw bij elkaar om een armoedepact te sluiten en de acties verder uit te voeren.
De bijeenkomst was een vervolg op de Stadsconferentie Armoede. Toen kwamen partijen bij elkaar om de situatie in Rijswijk waar het armoede betreft in kaart te brengen. De resultaten van de stadsconferentie zijn vervolgens verwerkt in de gemeentelijke kadernota ‘Samen de armoede in Rijswijk aanpakken 2016-2020’. Daarin is de koers uitgezet hoe we met elkaar armoede en schulden kunnen voorkomen én oplossen.

Gelijke kansen creëren
De gemeente heeft al een aantal maatregelen in gang gezet, waarbij het creëren van gelijke kansen voor alle kinderen in Rijswijk prioriteit had. Zo is er de schoolspullenpas waarmee kinderen uit gezinnen met weinig geld voor het nieuwe schooljaar gratis schoolspullen kunnen aanschaffen bij de aangesloten winkels. Ook verstrekt de gemeente aan kinderen die ervoor in aanmerking komen, eenmalig een gratis computer, laptop of tablet. Daarnaast kunnen kinderen in Rijswijk die een Ooievaarspas hebben, gratis sporten. Kinderen uit gezinnen die zijn aangewezen op de Voedselbank kunnen een verjaardagspakket krijgen. De gemeente onderzoekt of het verjaardagspakket ook beschikbaar gesteld kan worden voor alle kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.

Armoede samen aanpakken
Wethouders Marloes Borsboom (Welzijn en Jeugd) en Björn Lugthart (Sociale Zaken, Zorg en Volksgezondheid) waren bij de bijeenkomst aanwezig. Zij zijn onder de indruk van de betrokkenheid van de Rijswijkse samenwerkingspartners. Lugthart: “Iedereen moet de kans krijgen om gelijkwaardig mee te doen in de samenleving. Ook kinderen die opgroeien in een huishouden waar weinig geld is of waar schulden zijn. Daarom is de aanpak van armoede een speerpunt van de gemeente én van onze samenwerkingspartners. En hierin kunnen we alleen slagen als iedereen de handen ineen slaat.” Marloes Borsboom vult aan: “Het is mooi om te zien hoe je samen tot de beste ideeën en oplossingen komt en daarvan heb ik vandaag veel voorbeelden gezien. Ik kijk dan ook uit naar de uitwerking hiervan in aanloop naar het Rijswijkse armoedepact!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.