Op 5 mei staan we tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld stil bij de bevrijding van Nederland in 1945. Onze vrijheid is kostbaar en niet vanzelfsprekend en moet continu onderhouden en besproken worden. Om dit te realiseren slaat opnieuw een groot aantal Haagse instellingen de handen ineen om in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival voor de vijfde keer de Haagse Vrijheidsweken te organiseren. Van dinsdag 18 april tot en met vrijdag 5 mei staan ruim vijftig activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten. Voor het volledige programma verwijzen wij naar de website www.haagsevrijheidsweken.nl.
De officiële start van de Haagse Vrijheidsweken is op dinsdag 18 april 2017 in het Atrium van het stadhuis van Den Haag. De officiële opening wordt verricht door burgemeester Pauline Krikke.
Programma:
16.30 Inloop
17.00 Introductie door programmamanager Catharina Abels
17.10 Toespraak Lisette Mattaar namens bestuur R.G. Ruijs Stichting
17.20 Openingsspeech burgemeester Pauline Krikke en aansluitend openingshandeling
17.35 Borrel
18.30 Einde
Dinsdag 18 april 2017 – 16.30 tot 18.30 uur Stadhuis Den Haag, Spui 70, ter hoogte van de Kavelwinkel
Hieronder een Top 10 van de meest bijzondere onderdelen van de Haagse Vrijheidsweken.
1. EXPOSITIE ‘10 JAAR BEVRIJDINGSFESTIVAL DEN HAAG’
In 2008 werd het eerste ‘5 Mei Festival’ gehouden op het Spuiplein. Komende 5 mei is op het Malieveld de tiende editie van het evenement, inmiddels officieel omgedoopt tot Bevrijdingsfestival Den Haag. De eerste editie trok 18.000 bezoekers. Nu komen jaarlijks ruim 70.000 mensen naar het evenement. Vanaf het eerste jaar vroeg de organisatie alle optredende artiesten om hun handtekening te zetten op de festivalposter. Op de expositie ‘Tien jaar Bevrijdingsfestival Den Haag’, tot en met 8 mei te zien, hangen al deze gesigneerde posters voor het eerst bij elkaar in het Atrium van het stadhuis.
2. SONGS OF FREEDOM
Geïnspireerd door het nummer ‘Redemption song (song of freedom)’ van Bob Marley reizen de muzikanten Emil Landman, a balladeer en Kirsten Berkx (Lady Dandelion/The Voice) op zaterdag 29 april door Den Haag om hun eigen Songs of Freedom te spelen. Tijdschema: 10.00 uur Loosduinse Hoofdplein, 11.30 uur Oranjeplein, 13.00 uur Regentesseplein, 14.30 uur Tweede Haven en om 16.00 uur Theresiastraat.
3. VRIJHEIDSCOLLEGES
Serie lezingen over de vier universele vrijheden zoals in 1941 benoemd door Theodore Roosenvelt, voormalig president van de Verenigde Staten. Met op woensdag 19 april Fidan Ekiz en Sunny Bergman bij ProDemos, donderdag 20 april Eric Corton op het ROC Mondriaan en op vrijdag 5 mei Boris van der Ham op het Malieveld.
4. THEATER NA DE DAM
Op de avond van de Dodenherdenking zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan zestig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In Den Haag doen drie theaters mee: Koninklijke Schouwburg (‘De laatste getuigen’), Theater aan het Spui (‘Het onderzoek van Peter Weiss’) en Zaal 3 (‘Krassen op de huid’). Ook is er een locatievoorstelling in de Schilderswijk door NTjong (‘Wie niet weg is’).
5. BILL BAKER’S BIG BAND
Op Bevrijdingsdag verzorgt de bekende Bill Baker’s Big Band het openingsconcert van het Zuiderparktheater. Onder leiding van oprichter Wim Zweekhorst wordt repertoire van de fameuze Amerikaanse big band Glenn Millers Army Air Force ten gehore gebracht.
6. VRIJHEIDSFESTIVAL HAAGSE HOGESCHOOL
In aanloop naar het Bevrijdingsfestival op 5 mei organiseert De Haagse Hogeschool op haar hoofdlocatie op 20 april een festival over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor jou? Kom langs, praat mee, luister en vier samen de vrijheid! Met medewerking van onder meer Vluchtelingenwerk Nederland, schrijfster Mariska van Andel, YMCA, freerunners en dichters.
7. OPEN DAG TWEEDE KAMER
De deuren van de Tweede Kamer staan op 5 mei open voor iedereen die meer wil weten over democratie en het werk van Kamerleden. Alle activiteiten hebben te maken met het werk van de Tweede Kamer. Het Bevrijdingsfestival Den Haag verzorgt de programmering van het podium in de centrale hal van het Tweede Kamergebouw met optredens van onder anderen Woezel & Pip, Tim Akkerman, Luminize, Die Haghe Sanghers, Levi Silvanie en Pleun.
8. NATIONALE KINDREHERDENKING
Voor de tweede keer organiseert Madurodam een eigen herdenking op 4 mei. Onder leiding van de jeugdburgemeester van Madurodam spelen kinderen de hoofdrol. Door middel van theater, zang en dans zullen verhalen op hedendaagse manieren overgedragen worden, zodanig dat kinderen zich beter kunnen inleven.
9. RONDVAARTEN
Ook dit jaar worden tijdens de Haagse Vrijheidsweken bijzondere rondvaarten georganiseerd. Zo houdt The Hague Boat op 30 april een boottocht door Joods Den Haag met de Engelstalige gids Remco Dörr. Op 3 mei organiseert De Ooievaart een Vrijheidsvaart door de Haagse Grachten. Een gids vertelt wat de bezetting voor de inwoners van Den Haag betekende. Op 5 mei ben je wederom welkom op de The Hague Boat voor een Liberation Boat Tour.
10. WANDELINGEN
Den Haag is bij uitstek een stad om wandelend te ontdekken. Speciaal voor de Haagse Vrijheidsweken hebben verschillende organisaties themawandelingen opgezet, zoals een Atlantikwall-wandeling, een wandeling over het bombardement op Bezuidenhout, een tocht langs plekken van Haagse vrijheidsdenkers, een Thorbecke-wandeling, de wandeling ‘Bouwen aan Vrijheid’ en een bijzondere wandeltocht rond de Dodenherdenking op 4 mei.