Zaterdag 3 en zondag 4 februari om 14:00 en 15:00 uur
Een van de topstukken uit de collectie van het Nationaal Archief; het Plakkaat van Verlatinge is vorige week uitgeroepen tot Het pronkstuk van Nederland. Het pronkstuk van Nederland laat zien wat ons definieert, wat het meest zegt over onze historie en wat ons het meest verbindt. Het Nationaal Archief in Den Haag is de trotse bewaarder van het Plakkaat en stelt het permanent tentoon in het voor iedereen vrij toegankelijke publiekscentrum.
Wil je meer weten over het Plakkaat van Verlatinge of de totstandkoming van Nederland? Ga dan op zaterdag 3 en zondag 4 februari mee met de Pronkstuk-rondleiding, bekijk de originele documenten en leer meer over het ontstaan van Nederland als onafhankelijke staat.
Aan de staatsrechtelijke vorming van Nederland aan het eind van de 16de, begin van de 17de eeuw ligt een aantal belangrijke documenten ten grondslag. Het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 staat daarin centraal. De andere topstukken uit de tijd van onze Opstand tegen de Spanjaarden zijn de Unie van Utrecht en de Vrede van Munster. Elk document heeft een rol van betekenis gespeeld in onze geschiedenis. Zo was de Unie van Utrecht van 1579 meer dan twee eeuwen de Grondwet van de Republiek der Verenigde Nederlanden. En de Vrede van Munster was in 1648 de officiële erkenning door aartsvijand Spanje van de Republiek als een onafhankelijke natie.
Zaterdag 3 en zondag 4 februari 2018 om 14:00 en 15:00 uur
Plaats: Nationaal Archief, Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast station Den Haag Centraal
De rondleiding duurt 3 kwartier en is gratis
Graag aanmelden via events@nationaalarchief.nl
Nationaal Archief
In het Nationaal Archief vind je antwoord op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. Je ontdekt er hoe het recente en verre verleden ons dagelijks leven beïnvloeden en kan er zelf zoeken in archieven. In de 137 kilometer aan papieren archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 800 terabyte aan digitale bestanden, wordt duizend jaar geschiedenis tastbaar. www.nationaalarchief.nl