175e handhaver de stad in

Hoewel de inwoners van Den Haag een eigen verantwoordelijkheid hebben om de stad schoon te houden zijn de handhavers belangrijk voor een leefbare stad. Daarom breidde de gemeente het aantal handhavers in de openbare ruimte uit van 125 tot 175 zoals dat in het coalitieakkoord ‘Vertrouwen op Haagse Kracht’ is afgesproken. Op 20 februari markeerde wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte) deze mijlpaal door in het ROC Mondriaan de 175e handhaver haar epaulet op te spelden.

Boudewijn Revis: “Een heugelijk moment. Niet alleen voor de nieuwe boa’s, maar voor heel Den Haag. Handhavers zijn belangrijk voor een schone en leefbare stad. Dat is goed voor de leefbaarheid én economie in de stad. De handhavers zijn steeds zichtbaarder in de openbare ruimte van Den Haag. Een leefbare stad is een gedeelde verantwoordelijkheid. Dagelijks spannen veel mensen zich in voor het mooi, schoon en het op orde houden van de stad. Naast de gemeente zijn dat ook inwoners en ondernemers. De meeste mensen nemen hun verantwoordelijkheid. Tegen de mensen die dat niet doen kan met dit aantal daadkrachtig worden opgetreden. Daar zijn ze nu alle 175 goed voor opgeleid.”

Een deel van de nieuwe boa’s is toegevoegd aan de brede handhavingsteams in de stadsdelen. Zij werken vanuit de politiebureaus en worden operationeel aangestuurd door de politie. De overige boa’s werken vanuit specialistische teams, waaronder het stadsbrede Flexteam. Het Flexteam werkt voornamelijk per bike en is in de hele stad inzetbaar. De nieuwe boa’s hebben een zware opleiding achter de rug en zijn nu professionele Haagse handhavers. Door nauw samen te werken met ROC Mondriaan levert dat ook een impuls op aan het onderwijs.
De bikers hebben een intensieve training achter de rug. Zij hebben allerlei technieken geleerd, zoals van een trap af fietsen, rijdend van de fiets afspringen en de fiets als verdedigingswapen inzetten. De kandidaten zijn medisch gekeurd voordat ze aan de training mochten deelnemen.

Boa
Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Dat houdt in dat een boa strafbare feiten mag opsporen op een bepaald werkterrein. Voor de 40 nieuwe boa’s is dat de buitenruimte. Een boa mag mensen staande houden, identiteiten controleren, een bekeuring uitschrijven en mensen aanhouden als deze worden verdacht van een strafbaar feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.