Amsterdam heeft het en straks zijn wij de klos. In de hoofdstad komen overal posters te hangen van zoenende stellen, en die stellen zijn samengesteld uit zo verschillend mogelijke mensen. Het is een actie. Iedereen moet snappen dat je vrij bent om je partner te kiezen.
Nu weet ik dat mensen over die vrijheid heel anders kunnen denken (wat prima is in Nederland) en dat niet iedereen die vrijheid bezit (zelfs niet in Nederland), maar moet dat gezoen zo nodig? De openbare ruimte is al druk genoeg met reclame, met verkeersborden, er vliegt van alles aan en over en dan heb je overal nog de mensen. Druk genoeg? Veel te druk. Het menselijk lontje wordt dan ook steeds korter.
In het kader van het voorzichtig met elkaar omgaan, wilde ik vriendelijk verzoeken of die posters bij ons niet hoeven. Intimiteiten in de openbare ruimte zijn me te veel van het goede. Doe dat thuis, met de gordijnen dicht. Of neem een hotelkamer.
Op zich ben ik voor de liefde, op dezelfde manier als ik voor vriendschap en bloeiende rozen ben. Het is mooi en fijn en het doet de mens goed. Maar wanneer iets dwingend en opdringerig wordt, breekt voor dezelfde mens het stadium overlast aan, en daarvan wordt die mens dan opeens weer slechter. Wegens het uitputtende van de hele tijd iets te moeten verdragen waar je geen zin in hebt en waar je nooit om hebt gevraagd.
Gezoen in het openbaar vind ik onsmakelijk, maakt niet uit wie het doen. Ook door de geluiden die ik dan moet horen. De verhitte koppen die me wazig aankijken. Er is geen enkele noodzaak voor, de mens is immers geen hond die door driften wordt overvallen. Het idee van de beschaving is juist zelfbeheersing, waardoor je kunt nadenken over wat het verstandigste is om te doen en te laten. Om dat een beetje in banen te leiden, hebben we schaamte en verlegenheid uitgevonden als praktische emoties.
Nu heb ik wel de indruk dat schaamte tegenwoordig ouderwets is. Wie bekent verlegen te zijn, krijgt zowat meteen een verbod opgelegd: “Jij, verlegen? Welnee, dat is nergens voor nodig hoor.” Dan zwijg je voortaan, omdat je nu dubbel verlegen bent gemaakt.
Er zouden juist veel minder posters moeten komen. Minder bordjes, minder reclames, minder onrust in het openbaar. En helemaal geen zoenposters, getsie, nee, ik bedank er beleefd voor.
Vilan van de Loo