Op twee basisscholen in het centrum van Den Haag, de Springbok en de Jan Ligthartschool, krijgen nieuwkomergezinnen (vluchtelingen/statushouders) vanaf juni een jaar lang hulp van een ‘schoolmaatje ouderbetrokkenheid’. Schoolmaatjes zijn vrijwilligers die de ouders helpen in de samenwerking met de school van hun kinderen. De kinderen hebben vaak veel meegemaakt.
Het is dan ook van groot belang dat er een goede samenwerking is tussen hun ouders en de school. Helaas is er echter vaak onvoldoende contact. Ze begrijpen elkaar niet. De taal is een barrière. De inzet van tolken kan helpen, maar is zeker niet voldoende om alle uitdagingen te verminderen.
De schoolmaatjes komen wekelijks bij een van de gezinnen thuis en werken op gelijkwaardige basis met de ouders samen, vanuit onderling respect en vertrouwen. Samen met hen kijken ze hoe de kinderen geholpen kunnen worden om het beste uit zichzelf te halen. Misschien is er aandacht nodig voor het gedrag van het kind, of hulp bij het huiswerk. Wanneer er reden is om met school contact op te nemen, nemen ze daartoe samen met de ouders het initiatief. En wanneer de school de ouders uitnodigt op gesprek, gaan ze mee. Omdat de vrijwilligers regelmatig bij het gezin thuis komen, fungeren zij als brug tussen school en ouders en spelen zij een belangrijke rol in het verkleinen van de diverse barrières. Zo wordt het al doende duidelijk hoe ouders en school met elkaar samen kunnen werken.
Het project wordt begeleid door Ouderbetrokkenheid-PLUS, met subsidie van Stichting Kinderpostzegels en De Haagse Scholen. De schoolmaatjes worden op de woensdagavonden 23 en 30 mei getraind, en gedurende het projectjaar is er nascholing en intervisie. Op www.ouderbetrokkenheidplus.nl/nieuwkomers staat meer informatie over dit project en kan men zich aanmelden als vrijwilliger.