Slaaprobot

Eerst dacht ik: een slaaprobot, dat slaat toch nergens op. Toen begon ik te lezen. Even later: waar kan ik zo’n slaaprobot kopen? Kost dat?

Misschien heeft u er nog niet over gehoord. Een slaaprobot is een soort golvend kussen, maar dan steviger, je kunt het in je armen nemen en ernaar luisteren. Er zit muziek in. Of een kunstmatige ademhaling die jouw ademhaling langzamer maakt waardoor je ontspant en hopla in slaap valt. Zo simpel is het idee. En ook de uitvoering, want de slaaprobot is met goede resultaten getest door alleenslapers en stellen. Niemand die een slaaprobot in de armen hield, bleef naar naar het plafond kijken. De robot heet Somnax, maar zo’n soort kussen krijgt vanzelf een knuffelnaam.

Eind dit jaar komt de Somnax op de markt, het kost zo’n vijfhonderd euro. Veel geld. Dus even wachten tot er een budgetmodel is. Ik voorspel u: binnen tien jaar zitten ze in de ziektekostenverzekering (wel bijbetalen natuurlijk), want mensen die goed slapen, die blijven gezonder. Je vat minder snel kou, om iets simpels te noemen.

Het klinkt te mooi om waar te zijn, dus ik voel achterdocht. Dat is tegenwoordig een positieve eigenschap. Je denkt verder. Over het opslaan van persoonlijke gegevens, wat daarmee gegaan wordt en wie er allemaal bij kan. Zou die slaaprobot dat doen? Wanneer ik dankzij de robot extra diep slaap, is dat een gouden moment om medische gegevens van mijn lichaam af te tappen. Stel dat zoiets gebeurt, en de knappe koppen van de verzekering zien een hartverzakking aankomen, dan knalt mijn premie omhoog. Misschien is die slaaprobot een soort Facebook.

Van Facebook lig ik niet wakker, want echt onthullend is hun handel in persoonlijke gegevens niet. Zo is het verdienmodel van Facebook. Ik voer daar geen persoonlijke gesprekken en dierbare privé-foto’s zet ik er niet op. Een slaaprobot is een ander verhaal, vooral voor mensen als ik die moeilijk slapen. Er zijn nachten dat ik niet in slaap kom, dan weer kan ik niet doorslapen en het gebeurt me ook dat ik veel te vroeg wakker ben en blijf. In de spiegel zie ik het resultaat en in mijn lichaam voel ik het. Alle ouderwetse middelen hielpen te weinig. Dus die slaaprobot…. het gaf me hoop, evenals wantrouwen. Moet een mens voor iets belangrijks als slapen afhankelijk worden van een robot?

Vilan van de Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.