Met de woorden ‘Never give up’ onthulde de 98-jarige Benjamin Ferencz zondag 27 mei een bank, welke zijn motto draagt: Law, not war. Dit gebeurde in aanwezigheid van zijn familie, belangrijke vertegenwoordigers van de internationale rechtspraak en wethouder Internationale Zaken, Saskia Bruines.
Ferencz was na de Tweede Wereldoorlog hoofdaanklager in de Neurenbergprocessen. Als pleitbezorger voor het internationaal recht is hij meermaals internationaal onderscheiden. Na de onthulling van zijn bank heette Ferencz, samen met wethouder Saskia Bruines, de ruim 400 studenten welkom die deze week in Den Haag de strijd aangaan voor beste pleitbezorger internationaal recht.
Law, not war
De ‘Ferencz-bank’ staat vlak bij het Vredespaleis. Het is een cadeau van de Ferencz Planethood Foundation aan Den Haag, de stad van Vrede en Recht, ter ere van alle inspanningen van de heer Ferencz voor de internationale rechtspraak . Saskia Bruines (wethouder Internationaal): ‘De bank staat op een mooie plek en, heel toepasselijk, gericht op het Vredespaleis. Voor inwoners van Den Haag en voor iedereen die hier naartoe komt een mooie plek om zich te laten inspireren door Benjamin Ferencz, zijn niet aflatende inzet voor een betere wereld en zijn motto: Law, not War.’ Onder de aanwezigen was ook hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, mevrouw Fatou Bensouda.
International Moot Court
Deze week strijden ruim 400 topstudenten Internationaal Recht, van 70 universiteiten uit 46 landen, tegen elkaar tijdens het pleit-concours International Criminal Court Moot Court Competition. De competitie werkt samen met veel rechters en juridische professionals die bij een van de internationale juridische instituten werken. Een dergelijk exclusief netwerk bestaat nergens anders ter wereld dan in Den Haag. De finale wordt georganiseerd door het Internationaal Strafhof. De jury bestaat uit rechters van het Strafhof.
De heer Ferencz opende zondagmiddag de competitie-week. Wethouder Saskia Bruines heette de studenten welkom in de stad. De ervaring leert dat 20 procent van de deelnemers naar Den Haag terugkomt om zich hier in te zetten voor de internationale rechtspraak. Zij benadrukte, naast het belang van het concours, daarom ook de internationale allure van de stad: zowel wat betreft de diversiteit van de bevolking en de vele internationale opleidingen, als de aanwezigheid van grote multinationals én innovatieve start-ups die zich richten op maatschappelijke impact, ambassades en internationale Ngo’s.
Benjamin Ferencz en Den Haag
Ferencz was hoofdaanklager van het Einsatzgruppen-proces na afloop van de Tweede Wereldoorlog en is de laatste nog levende aanklager in de Neurenbergprocessen na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Hij stond aan de basis van de oprichting van het Internationaal Strafhof (International Criminal Court). Het Strafhof in Den Haag beschouwt hij als een grote overwinning en een belangrijk stap voorwaarts voor de mensheid. Vorig jaar vernoemde Den Haag al een pad naar de jurist.
Foto: Martijn Beekman