Eerste bamboe plaatsnaambord in Rijswijk

Als startschot werd op 18 juni een bamboe plaatsnaambord in de wijk Vrijenban geplaatst. Jacques Goddijn, algemeen directeur van de HR Groep, en burgemeester Michel Bezuijen waren erbij. In totaal komen er 137 nieuwe verkeersborden in de wijk.

De nieuwe verkeersborden zijn ontwikkeld door de HR Groep. De borden zijn gemaakt van duurzame bamboe en hebben veel minder onderhoud nodig dan de standaard verkeersborden van aluminium. Daarnaast kunnen ze op afstand uitgelezen worden; als het bord stuk is of scheef staat, dan geeft het bord dat zelf aan met speciale sensoren.

Toepassing van innovatieve technologie
De plaatsing van de bamboeborden maakt deel uit van het Nationaal Programma Smart City Living Lab, legt burgemeester Michel Bezuijen uit. “Dit is een onderzoeksprogramma waarbij we de mogelijkheden onderzoeken voor het toepassen van slimme innovatieve technieken om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. In dat kader is er op 28 juni een event op het Bogaardplein in Rijswijk. Ondernemers zijn van harte uitgenodigd om hun innovatieve technologie te presenteren en vooral om te laten zien hoe we dit in Rijswijk zouden kunnen toepassen. Er kan nog worden aangemeld!

Slimme lantarenpalen
Eerder zijn er in Vrijenban sensoren geplaatst op lantarenpalen. Deze sensoren kunnen onder andere de luchtkwaliteit en de hoeveelheid geluid meten. Maar inwoners kunnen er straks ook zelf mee aan de slag. Via een nieuwe app kunnen ze bijvoorbeeld zien of er stikstof in de lucht zit. Bovendien worden er proeven gedaan met een nieuwe manier van opsporing van zwerfvuil, namelijk vanuit de lucht.

Milieuvriendelijke bamboe
Bamboe is een grassoort en heeft extreem duurzame eigenschappen, licht Jacques Goddijn toe. “Zo groeit Moso-bamboe, de soort die HR Groep benut, tot wel 80 centimeter per dag. Na vier jaar worden de stengels geoogst en gaat het groeiproces gewoon verder, net als bij het gras dat wij in Nederland kennen. Hierdoor kan in een duurzaam beheerd productiebos ieder jaar 20 tot 25% van de stammen worden geoogst, zonder dat het aantal stammen per hectare afneemt. Van ontbossing is per definitie geen sprake! Tijdens de groei absorbeert bamboe veel CO2, het is volledig recyclebaar en zelfs over de gehele levenscyclus genomen CO2-neutraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.