In Den Haag heeft bijna 50% van de inwoners een barbecue en 15% heeft een terrashaard of vuurkorf. Het stoken van hout en houtskool zorgt voor fijnstof in de lucht. Om de lucht in Den Haag zo schoon mogelijk te houden, geeft de gemeente tips voor schoner stoken.
Brandt een houtvuur één uur? Dan brengt dat vijf maal zoveel fijnstof in de lucht als één uur autorijden in de stad. Een keer minder een terrashaard of vuurkorf stoken, helpt om de Haagse lucht schoon te houden.
Gezondheidsrisico’s
Het inademen van fijnstof kan zorgen voor hartklachten en klachten aan de luchtwegen. Een vuurtje stoken of barbecue in de tuin houden? Er zijn veel manieren om dat zo schoon mogelijk te doen. Zo voorkomt men gezondheidsklachten voor zichzelf en de buren. Lees meer over de gezondheidsrisico’s van houtstook op de website van de GGD.
Tips voor schoner stoken
Met deze tips kunt u schoner stoken en barbecueën en zorgt u voor minder overlast:
– Bepaal voordat u het vuur aansteekt de windrichting en waarschuw buren die er last van kunnen krijgen. Dan kunnen zij op tijd hun ramen sluiten.
– Gebruik droog hout voor de vuurkorf. Dit zorgt voor minder uitstoot en minder gezondheidsrisico’s dan het stoken van vochtig hout. Droog hout herkent u aan een loszittende schors en scheuren aan de zijkant. U kunt het ook controleren met een vochtmeter.
– Veroorzaak minder rook met de Zwitserse methode. Steek blokken in de vuurkorf of terrashaard van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook.
– Wilt u een terrashaard of een barbecue kopen? Er zijn ook elektrische modellen. Hiermee veroorzaakt u minder luchtvervuiling terwijl u toch kunt genieten van gezellige zomeravonden.
– Wilt u toch graag barbecueën op houtskool? Maar woont u in een dichtbebouwd gebied? Of is uw tuin een onderdeel van een gesloten binnentuin? Ga dan naar een barbecueplaats. De gemeente heeft een aantal plaatsen in parken hiervoor aangewezen. Meer informatie vindt u op de pagina Barbecueën in Den Haag.
Let op! Het is verboden om snoeihout of (tuin)afval te verbranden. Ook geverfd of bewerkt hout mag nooit in een vuurkorf of (terras)haard. Bij de verbranding van deze materialen komen heel veel giftige stoffen vrij. Wanneer u dit toch doet, riskeert u een boete.