‘Zo handhaven wij in Loosduinen’

Het stadsdeel Loosduinen kent een gedreven handhavingsteam, dat probeert de de wijken voor alle inwoners zo leefbaar mogelijk te houden. Gebleken is dat inwoners van Loosduinen zich regelmatig ergeren aan zaken als parkeerproblematiek, overlast van hondenpoep en rommel op straat of op het strand. Handhavers houden zich hier dagelijks mee bezig.

De parkeercapaciteit in Loosduinen is in een aantal wijken beperkt. Zo zijn er in de Notenbuurt, Houtwijk en in de Componistenbuurt parkeerproblemen. Rondom Kijkduin en Bohemen en Meer en Bos is het vooral druk in het zomerseizoen. “We weten dat het soms lastig is om een parkeerplek te vinden. Toch vragen we de mensen om altijd een legale parkeerplek te zoeken, al is het dan net iets verder weg”, vertelt een woordvoerder van het handhavingsteam. “Parkeer niet op de hoek van de straat. Op die manier blokkeer je de doorgang. Die ruimte moet altijd benut kunnen worden door de diverse hulpdiensten, maar ook de vuilniswagens hebben de ruimte nodig om de afvalcontainers te legen.

Hondenpoep
Het blijft een ergernis, ook in Loosduinen; hondenpoep op straat. Het goede nieuws is dat de handhavers merken dat hondenbezitters steeds vaker opruimen. Toch houdt nog niet iedereen zich aan de opruimplicht. In de omgeving Groen van Prinstererlaan blijft hondenpoep op straat een bron van ergernis, net als in de Notenbuurt. In het bijzonder bij de groenstrook langs de Walnootstraat. Hier heeft de gemeente samen met bewoners een buurtparkje aangelegd. Veel inwoners hun hond hier uit, maar verzuimen aan hun plicht te voldoen.

Afval
Steeds meer wijken van Loosduinen hebben ondergrondse afvalcontainers. “Als handhavers treffen we wel eens afval aan naast deze containers. Vaak gaat het om klein grofvuil dat bedoeld is voor de stort. Dit afval wordt niet opgehaald als de containers geleegd worden.” U kunt deze spullen zelf wegbrengen naar het afvalbrengstation of zelfs gratis laten ophalen. Maak een afspraak via denhaag.nl/afval. Verder is de gemeente op zoek naar inwoners die een afvalcontainer willen adopteren. Adoptanten hebben een sleutel van de bak en zijn het aanspreekpunt voor problemen. Iets voor u? Kijk op denhaag.nl/afval

In het winkelcentrum
Even gauw op de fiets door het winkelcentrum? “Liever niet”, zegt de woordvoerder stellig. Mensen zorgen zo voor overlast voor winkeliers en winkelende buurtgenoten. Handhavers controleren regelmatig en u loopt het risico op een boete. Ook zien zij steeds vaker inwoners buiten het winkelcentrum met een winkelwagentje lopen. Dit is strafbaar.”

Wat doen handhavers?
De handhavers in Loosduinen zijn buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Een boa mag mensen staande houden, identiteiten controleren, bekeuringen uitschrijven, en personen aanhouden als deze worden verdacht van een strafbaar feit. De handhavers werken nauw samen met de politie en werken vanuit politiebureau Loosduinen. Soms krijgen zij ondersteuning van andere handhavingsteams, zoals het drank- en horecateam en de boswachters. Ook zij zijn boa. De handhavingsorganisatie kent daarnaast ook zogenaamde toezichthouders.

Doet u mee?
Om hun werk goed te kunnen doen, helpt het als mensen de gemeente informeert over de overlast die men in hun buurt ervaart. Dit kunt u doen via www.denhaag.nl/meldingen. Veel vrijwilligers zijn actief om Loosduinen veilig en leefbaar te houden, bijvoorbeeld in een Buurtpreventieteam dat samenwerkt met de handhaving en de politie. Deze teams zijn actief in de wijken Houtwijk, Nieuw Waldeck, Kraayenstein en Kom Loosduinen.

Wilt u een steentje bijdragen? Ga naar www.denhaag.nl/loosduinen en zoek op ‘bewonersinitiatieven veiligheid’ of informeer bij het stadsdeelkantoor. Verder heeft Loosduinen zo’n 60 buurtWhatsApp-groepen van de politie waar ongeveer 2500 inwoners aan deelnemen. Meer informatie en aanmelden voor een buurtWhatsApp: www.alerteburen.nl/loosduinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.