Als eerste ‘niet-arts’ heeft ziekenhuisapotheker Loes Visser van het HagaZiekenhuis op 30 maart de Corrie Hermannprijs 2019 ontvangen van de VNVA (Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen) voor onder meer haar onderzoek naar verschillen in bijwerkingen van medicijnen bij mannen en vrouwen.
Loes geeft een voorbeeld. “In Amerika waren ’s morgens opvallend veel ongelukken waar vrouwen bij betrokken waren. Zij bleken het slaapmiddel Zolpidem te slikken. Gebleken is dat de standaarddosering van 10 mg voor vrouwen te hoog is. Het middel bleef te lang in het lichaam doorwerken. De dosering is na die constatering voor vrouwen teruggebracht naar 5 mg.”
Vooral verschillen in bijwerkingen
“Er lijken geen grote verschillen te zijn in de effectiviteit van geneesmiddelen tussen mannen en vrouwen,” legt Loes uit. “Medicatiebijwerkingen zijn een ander verhaal. Vrouwen lijken meer bijwerkingen te ondervinden, maar vooralsnog ontbreekt systematisch epidemiologisch onderzoek. Daar zijn we nu volop mee bezig, dankzij een ZonMw-subsidie. Inmiddels zijn we achter een aantal interessante man-/vrouwverschillen gekomen bij bètablokkers (verlagen de hartslag en daarmee de bloeddruk). Vrouwen krijgen lagere doseringen metoprolol voorgeschreven, waarschijnlijk omdat er een grotere hoeveelheid van het medicijn in het bloed komt dan bij mannen. Samen met cardiologie gaan we nu een klinische farmacologische studie opzetten om dit verder uit te zoeken.”
Voor het eerst heeft de VNVA niet aan een arts, maar aan een ziekenhuisapotheker de prijs toegekend. Voorafgaand aan de prijsuitreiking op 30 maart presenteerde Loes Visser daar de eerste uitkomsten van haar onderzoek naar verschillen in bijwerking gerelateerde ziekenhuisopnames bij mannen en vrouwen.
Over de Corrie Hermannprijs
De VNVA kent de Corrie Hermannprijs jaarlijks toe aan vrouwelijke artsen die zich binnen hun werk profileren en daarmee bijdragen aan de realisering van de doelstellingen van de vereniging. Enkele van deze doelstellingen zijn: versterking van de positie van de vrouwelijke arts in de medische professie, bestrijding van discriminatie op grond van geslacht (met name binnen de gezondheidszorg) en stimulering van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vrouwen en gezondheidszorg. De prijs is genoemd naar de vrouw die als voorzitter van de VNVA van 1975 tot 1981 een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de doelstellingen van de vereniging. Corrie Hermann was tot mei 2002 actief in de landelijke politiek.