Huidig stadhuis op termijn in beeld als woonlocatie?
“Rijswijk is hot op de woningmarkt,” constateert wethouder Ronald van der Meij van Ruimtelijke Ordening. Dat resulteert niet alleen in de bouw van extra woningen in RijswijkBuiten, maar ook in veel initiatieven voor woningbouw in de Plaspoelpolder en mogelijk zelfs het huidige stadhuis.
Van de redactie
RijswijkBuiten ontpopt zich als het paradepaardje van Haaglanden. Nergens in de regio loopt het bij de oplevering van nieuwbouwwoningen zo voorspoedig als in het gebied Sion-‘t Haantje. “Normaal geven we driehonderd kavels per jaar uit,” zegt Van der Meij. “Maar volgend jaar zijn dat er vierhonderd. Ook gaan we al beginnen met bouwen aan de kant van ‘t Haantje. Daarmee lopen we dus voor op de planning.”
De populariteit dankt de wijk volgens de wethouder aan zijn opzet. “De inrichting van het openbaar gebied is vaak een zorgenkindje bij nieuwbouwprojecten. Wij hebben die tegelijk met de woningbouw laten plaatsvinden, zodat je ook echt in een wijk woont. Bovendien zijn de woningen ook echt duurzaam. Heel veel bewoners krijgen een nulnota voor energieverbruik of zelfs geld terug. En daarnaast hebben wij het aangedurfd om tijdens de crisis door te bouwen terwijl veel andere gemeenten hun projecten hebben stilgezet of aangepast,” aldus Van der Meij, die ook aankondigde dat eind 2017 in het gebied een nieuwe Brede School wordt opgeleverd en er volgend jaar een beslissing wordt genomen over een mogelijke komst van een sporthal in RijswijkBuiten.
Studentenwoningen
RijswijkBuiten is niet het enige gebied met mogelijkheden dat door projectontwikkelaars is ontdekt. Ook voor de Plaspoelpolder bestaan verschillende wooninitiatieven. Mede omdat de wet is aangepast, is het makkelijker geworden en dus aantrekkelijker om leegstaande kantoren de komende jaren bewoonbaar te maken. “Er komen negentig internationale studenten van de TU Delft in het pand Jaagpad 1, een leegstaand kantoorpand. De komende tien jaar is dat geschikt voor studentenwoningen. Maar ook voor starters en flexwerkers (mensen die tijdelijk in deze regio werken aan grote bouwprojecten) willen we op die manier woonruimte creëren. Goede woningen voor een mooie huurprijs met gemeenschappelijke keuken en sanitaire voorzieningen. Daarover ga ik nog in gesprek met de partners.”
Huis van de Stad
En hoe zit dat dan met dat andere leegstaande pand: het Oude Stadhuis? “Nog steeds is het plan om met het gemeentelijk apparaat terug te verhuizen en om er ook maatschappelijke organisaties te vestigen in het zogenaamde Huis van de Stad. Voor Trias en een sociaal wijkteam moet nog huisvesting gezocht worden. En ook voor de bibliotheek loopt een discussie. Begin volgend jaar wordt een voorbereidingskrediet om ontwerpen te maken aangevraagd. Eind 2016 nemen we een definitieve beslissing.”
Veel hangt af van de houding van de eigenaar van Hoogvoorde, het huidige stadhuis. Er is nog een huurcontract tot 2023 en wat als hij daaraan vasthoudt? “Dan kunnen de plannen voor het Oude Stadhuis ook in fases uitgevoerd worden. Ik zal nooit frictiegeld van de gemeenteraad krijgen om het huurcontract af te kopen. En dat is terecht. De gemeente werkt aan een visie voor het gebied In de Bogaard en omgeving, waarbij het naar een woon- en verblijfgebied wordt getransformeerd wordt. Ik denk dat hierbij voor het huidige stadhuis op deze locatie bij In de Bogaard veel mogelijkheden zijn om het op termijn van een kantoor- naar een woonfunctie te transformeren.”
Het eerste voorbeeld hiervoor is het HBG-gebouw op de Prinses Beatrixlaan dat in 2017 plaats maakt voor 500 tot 600 appartementen in verschillende woontorens.
Kleine beurs
Van der Meij wil ook de Rijswijkers met de kleine beurs niet vergeten. “We moeten er ook voor zorgen dat we onze sociale woningvoorraad op peil houden. Rijswijk Wonen heeft al aangekondigd tot 2018 450 nieuwe sociale woningen in RijswijkBuiten, Te Werve en de Benedictuslocatie te bouwen. Daarmee kunnen we de doorstroming verbeteren, scheefwonen tegengaan en circa 35 procent sociale woningbouw in Rijswijk garanderen. Dus op woongebied ziet het er in Rijswijk voor iedereen goed uit.”