“Jammer dat we nooit een echte terugkoppeling krijgen”
Burgemeester Michel Bezuijen verlangt van inwoners van Rijswijk meer participatie in de maatschappij. Mede daarom is begin dit jaar een pilot Buurtpreventie gestart. Bedoeld om de veiligheid en de leefbaarheid in de wijken te verbeteren. Maar is het project ook succesvol?
Van de redactie
“Kijk,” zegt Erik van der Veer wijzend naar een stompje op de Havenkade dat ooit een lantaarnpaal was. “Omgewaaid tijdens de storm van 25 juli. We zijn nu een aantal maanden verder maar er staat nog steeds geen nieuwe lantaarnpaal.” Van der Veer is coördinator van Buurtpreventieteam Oud-Rijswijk en loopt net als andere vrijwilligers wekelijks een aantal keren een ronde door het gebied. Als ogen en oren voor het Havenkwartier, Bomenbuurt, Rembrandtkwartier en Oud-Rijswijk.
Sinds februari zijn drie buurtpreventieteams in Rijswijk actief. De buurtvaders van Amal in Steenvoorde, vrijwilligers in Oud-Rijswijk en in Te Werve. “Iedere avond van de week is er wel een van de buurtpreventieteams op pad. Het aantal vrijwilligers is ook gegroeid. In Oud-Rijswijk bijvoorbeeld begonnen we met twaalf en inmiddels zijn het er 25.”
Tijdens hun ronde letten de vrijwilligers op alles. Op kapotte lantaarnpalen, fietsen die niet op slot staan, zwerfvuil en openstaande portiekdeuren of autoraampjes. Maar ook op mensen die zich verdacht gedragen. “Dat laatste is een keer voorgekomen, toen twee jongens een fiets probeerden te stelen. Dan is het zaak om de wachtcommandant op het politiebureau te bellen, want wij hebben niet meer bevoegdheden dan andere burgers. Binnen twee minuten was de politie er.”
Kleinere zaken
Veel vaker dan bij mogelijke misdrijven komt het buurtpreventieteam in actie bij kleinere zaken. “We constateren niet alleen dingen maar we bellen ook bij mensen aan als een fiets niet op slot staat of het autoraampje niet is dichtgedraaid. Daarnaast geven we voorlichting, zeker nu de donkere dagen begonnen zijn. En we worden regelmatig aangesproken door buurtbewoners.”
De politie is blij met de extra ogen en oren maar de vraag luidt: leveren al die avondwandelingen ook iets op? “Dat is moeilijk te peilen,” zegt Van der Veer. “Zijn er minder inbraken sinds onze komst? Dat moet de pilot, die eind dit jaar afloopt, uitwijzen. Daarom is het ook zo jammer dat we nooit een echte terugkoppeling krijgen. Vrijwilligers gaan natuurlijk een stuk gemotiveerder op pad als ze weten dat ze resultaten boeken. Wel is het zo dat er sneller iets met onze meldingen wordt gedaan. De tijd dat we champagne hebben gedronken omdat pas na 551 dagen een lantaarnpaal werd gemaakt, is voorbij.”
Extra geld bij
Omdat de pilot nog loopt, kan ook de gemeente nog niet zeggen of de buurtpreventie een succes is. “Maar afgaande op de toename van het aantal vrijwilligers van negentien in maart naar 32 nu, merk je wel dat mensen het belangrijk vinden,” aldus een woordvoerder van de gemeente. “In de begroting is daarom hetzelfde bedrag voor buurtpreventie voor volgend jaar opgenomen. En de burgemeester heeft al aangegeven dat er misschien extra geld bij moet, want als de buurtpreventie een succes is, dan wordt het ook in andere Rijswijkse wijken ingevoerd. Als die wijken daar tenminste behoefte aan hebben en zich hiervoor voldoende vrijwilligers aanmelden.”
Voor meer informatie over en/of aanmelding voor buurtpreventie zie de website www.rijswijk.nl/participatie-veiligheid.
Foto Buurt Preventieteam Oud-Rijswijk