Rijswijk wil sociale woningbouwvoorraad op peil houden

‘Een hele worsteling om het goed voor elkaar te krijgen’

De vraag naar sociale woningbouw in de regio is groot en Rijswijk wil graag haar aandeel in die behoefte nemen. Maar dat blijkt een lastige opgave, waarbij wethouder Ronald van der Meij veelal met beperkingen te maken heeft.

Van de redactie

Rijswijk kent 8500 woningen in de sociale woningbouw, zo’n 35 procent van het totale aantal woningen in de gemeente. Toch is er behoefte aan een grotere sociale woningbouwvoorraad in de regio, zo blijkt uit cijfers. “Sociale woningbouw is er in drie categorieën,” zegt wethouder Ronald van der Meij (Ruimtelijke Ordening). “’Goedkoop’ met huren tot 450 euro. ‘Betaalbaar’ met huren tussen de 450 en 618 euro. En ‘liberalisatie’ met huren tot 711 euro. Vooral in de categorie ‘betaalbaar’ is er veel vraag.”
Probleem is dat in deze categorie weinig wordt bijgebouwd door woningcorporaties. “Voorheen mochten corporaties die bouw compenseren met commerciële bouw. Maar dat kan volgens de wet niet meer. Met als gevolg dat het financieel lastig is voor corporaties om woningen in de categorie ‘betaalbaar’ te bouwen.”
En dus moet Rijswijk, dat circa 85 procent van de sociale woningbouw in de categorieën ‘goedkoop’ en ‘betaalbaar’ heeft, naar andere oplossingen grijpen. “En dat is dus de lastige opgave waarvoor we staan,” zegt Van der Meij. “Het is maar de vraag of we dus helemaal in die behoefte kunnen voorzien.”

Indirect van profiteren
Om die reden worden er, behalve in Te Werve vanwege een eerder goedgekeurd wijkontwikkelingsplan, nergens in Rijswijk meer sociale woningen gesloopt. In RijswijkBuiten worden wel duurzame sociale huurwoningen gebouwd en er zullen ook sociale huurwoningen in Te Werve gebouwd worden. In RijswijkBuiten worden woningen gebouwd, die daarnaast net boven de liberalisatiegrens zitten (710 tot 850 euro per maand).
Hoewel niet direct gebouwd wordt voor de doelgroep hoopt Van der Meij dat huurders in de categorie ‘betaalbaar’ er indirect van profiteren. “We willen hiermee het scheefgroeien, dat een groot probleem in Rijswijk is, aanpakken. Er zijn te veel mensen die meer zijn gaan verdienen of waarvan de samenstelling van het gezin is veranderd maar die daardoor niet meer in de juiste huizen wonen. Zij zouden bijvoorbeeld kunnen doorstromen naar deze categorie woningen. Zo ontstaat er weer aanbod van betaalbare woningen voor anderen.”

Scheefwonen tegengaan
Een andere maatregel is het transformeren van kantoorruimte naar woningen. “De prognose is dat Rijswijk in potentie in 2030 60.000 tot 65.000 inwoners zou kunnen hebben. Daar moet dan wel voor gebouwd worden. Dat kan door de leegstand in grote bedrijfspanden aan te pakken. Vijftig procent van de kantoren langs de Prinses Beatrixlaan staat leeg en zal nooit meer met bedrijven gevuld worden. Dus willen we daarvan woningen maken. Voor starters of studenten bijvoorbeeld.”
Van der Meij hoopt dat de maatregelen genoeg zijn om aan de vraag naar sociale woningen te kunnen voldoen. “Het is een hele worsteling om het goed voor elkaar te krijgen. En het is afwachten of deze maatregelen om het scheefwonen tegen te gaan succesvol zijn. We hopen in ieder geval van wel.”

Foto: In RijswijkBuiten worden wel duurzame sociale huurwoningen gebouwd.

Foto Richard Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.