Grote zorgen over aanleg hoogspanningskabels door Solleveld, Ockenburgh en Madestein

De Commissie Loosduinen maakt zich ernstig zorgen over de voorgenomen aanlanding van hoogspannningskabels, komend vanuit de toekomstige windparken voor de Hollandse kust. Een van de drie alternatieven laat zien dat de aanlanding, ondanks alle eerdere bezwaren, nog steeds op het strand bij de Zandmotor richting het 380kV hoogspanningsstation inWateringen gepland staat.

Gelukkig is er een alternatieve, veel milieuvriendelijker oplossing; aanlanding op de Maasvlakte. De Commissie Loosduinen heeft een werkgroep ingesteld, die samen met de bewonersorganisaties SBK en BWK bezwaren tegen het traject naar Wateringen gaat opstellen, maar roept mensen die Solleveld, Park Ockenburgh en Madestein willen beschermen tegelijkertijd op zich te laten horen.

Elektriciteittransportbedrijf TenneT is van plan een stroomnet in zee te realiseren dat zorgt voor de stroomverbinding van windturbines voor Hollandse kust zuid met het landelijke 380kV hoogspanningsnet. Dit stroomnet bestaat uit twee transformatorplatforms op zee waarin de spanning van 66kV naar 220kV wordt verhoogd, met elk twee onderzeese 220kV elektriciteitskabels naar de kust. Aan de kust zou dan een overgangsstation moeten komen waar de vier zeekabels elk worden gesplitst in drie landkabels. Vervolgens worden de dan 12 landkabels via een traject over land naar een nieuw te bouwen transformatorstation op een bestaand 380KV hoogspanningsstation aangesloten.

Voor de twee alternatieven naar de Maasvlakte is de afstand, en dus ook de kosten van de vier zeekabels, iets groter dan de afstand naar het strand bij Solleveld. Maar het grote voordeel is, dat op de Maasvlakte de landkabels in een industriegebied worden aangelegd, waardoor er geen enkele milieuschade of hinder voor bewoners optreedt. Dat is wel even anders dan het alternatief richting Wateringen, waarbij de kabels in een te graven strook van 20 tot 30 meter breed dwars door het groen komen te liggen en via ingrijpende ondergrondse boringen door de duinen en onder verkeerswegen aangelegd moeten worden. Dit traject loopt door een gebied waarin interessante Romeinse archeologische vondsten te verwachten zijn, en zal tevens voor bewoners of bezoekers vlak boven de kabelstrook elektromagnetische veroorzaken. Vanuit het voorzorgsprincipe zou dat moeten worden vermeden.

Informatie en bezwaar
Woensdag 17 februari wordt van 19.00 tot 21.00 uur een informatieavond gehouden in het NH Atlantic hotel op het Deltaplein 200 in Kijkduin. Daar kun je aan tafeltjes vragen stellen. Tennet geeft 8 maart nog een presentatie in de Commissie Loosduinen.

Tot 10 maart is het mogelijk om schriftelijk of mondeling zienswijzen in te dienen op deze conceptnotitie ‘Reikwijdte en Detailniveau(NRD) Net op Zee’.
Schriftelijk kan dat digitaal op www.bureau-energieprojecten.nl waar ook de documenten zijn te downloaden, en mondeling kun je bellen met Bureau Energieprojecten T (070) 379 8979 of je doet dat mondeling tijdens de informatieavond.

Parallel aan deze inspraak over het stroomnet van Tennet loopt de inspraak over het voornemen van het Rijk om besluiten te nemen voor twee windparken op zee Kavel I en Kavel II in het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) zoals aangewezen in het Nationale Waterplan. Deze liggen op meer dan 22 kilometer uit de kust. Ook hiervoor is het tot 10 maart mogelijk om zienswijzen in te dienen op de conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau (NDR.
Pas later kan bezwaar gemaakt worden op de nog te publiceren ontwerp-Rijksstructuurvisie voor het aanwijzen van twee extra stroken op 10 tot 12 nautische mijl uit de kust, waarin kavel III en IV worden voorzien. Die windturbines komen dan nog hinderlijker in het zicht te staan. Commissie Loosduinen en het College hebben in juni 2015 hierover zienswijzen ingediend bij het Rijk. De commissie is van mening dat het plaatsen van windturbineparken in de strook van 10 tot 12 mijl dramatisch negatieve effecten zal hebben op de beleving van de huidige ongeschonden prachtige horizon. De commissie vreest voor forse economische schade.

Foto: © Sander de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.