Een gebroken hart… het kan echt!

Je krijgt symptomen die lijken op een hartaanval. Met spoed word je naar het ziekenhuis gebracht. Daar constateert de cardioloog dat je een gebroken hart hebt. Je gelooft het misschien niet, maar het bestaat echt. Cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis was gefascineerd door het fenomeen gebroken hart. Hij deed promotieonderzoek naar het onderwerp.

In de literatuur vond Ivo een publicatie waaruit bleek dat het syndroom stress cardiomyopathie, de medische term voor een gebroken hart, vooral in Japan vaak voorkomt. Dit is waarschijnlijk genetisch bepaald. Het syndroom wordt vaak geassocieerd met acute emotionele stress. In Japan heet het syndroom Tako-Tsubo cardiomyopathie. Een Tako-Tsubo is een Japanse keramieken pot die wordt gebruikt om inktvissen te vangen. Tako betekent inktvis en Tsubo betekent pot. Het hart krijgt bij een ‘aanval’ de vorm van zo’n Tako-tsubo.

“Het hart knijpt bij normaal functioneren in zijn geheel samen,” vertelt Ivo. “Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen. Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-Tsubo. De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotseling heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven. Wij denken nu dat het hart bij het gebroken hart syndroom in korte tijd een overdosis aan het stresshormoon adrenaline krijgt vanuit de hersenen. Daarop reageert het hart met een acute steriele ontstekingsreactie. De patiënt heeft dezelfde symptomen als bij een normaal hartaanval. Het herkennen van een gebroken hart is niet altijd gemakkelijk. Je haalt het uit het verhaal van de patiënt. De symptomen verdwijnen binnen twee weken. Er is geen medicamenteuze behandeling of ingreep voor nodig en je houdt er niets aan over.”

Vanwege zijn promotieonderzoek onderzocht Ivo 300 patiënten met een hersenvliesbloeding die door de stress er een gebroken hart bij kregen. “Ik werd door een neuroloog erop geattendeerd dat hij dit vaak zag bij zijn patiënten met een hersenvliesbloeding. De conclusie van mijn onderzoek is dat een kwart van deze patiënten ook een gebroken hart syndroom krijgen.”

De uitdaging is om het syndroom te herkennen. “In het HagaZiekenhuis zien we wel een keer per maand een patiënt met een gebroken hart. Ik hoop dat een arts-onderzoeker met deze bevindingen dit als promotieonderzoek verder oppakt.”

Foto: Een gebroken hart krijgt de vorm van een Japanse inktvispot, toont cardioloog Ivo van der Bilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.