Op dinsdag 28 juni wordt een bijeenkomst voor ondernemende mensen met het thema “Hoe werkt en onderneemt Escamp in 2040?”gehouden. Waar liggen de economische kansen in de toekomst? Welke verdienmodellen ontstaan er? De plaats van handelen is in de Blauwe zaal van Theater Dakota aan de Zuidlarenstraat 57 in Den Haag-Morgenstond. Inloop en netwerken vanaf 18.30 uur. Start van de sessies om 19.00 uur. Einde 21.30 uur. Men kan vooraf dineren (op eigen kosten) in het theaterrestaurant.
De groei van de stad zorgt voor 80.000 tot 100.000 nieuwe inwoners in 2040. Dat zijn allemaal consumenten. Want al die mensen moeten eten, hebben kleding en gebruiksgoederen nodig en moeten hun huis inrichten. Kortom meer inwoners, meer detailhandelsbestedingen, meer omzet voor winkeliers. Maar ook meer en andere vraag naar diensten, zorg, onderwijs, mobiliteit, vermaak en uitgaan. Door hier goed op in te spelen liggen er kansen voor winkeliers en ondernemers in het MKB.
Hier volgt een willekeurig voorbeeld over klimaatbestendige energieopwekkende nieuwe woningen en de woonomgeving. Er moeten nieuwe en andersoortige klimaatbestendige woningen worden gebouwd voor de doorverhuizers. Deze woningen moeten minimaal energieneutraal zijn voor wat betreft de verwarming, maar ze moeten eigenlijk ook energie opwekken. Bijvoorbeeld voor het gebruik van elektrische apparaten en voor de elektrische auto’s. De woonomgeving moet klimaatbestendig zijn.
De energietransitie betekent dat de manier waarop we ons van warmte en elektriciteit voorzien verandert. Van grootschalige centrales (Maasvlakte, Eemshaven) en gebaseerd op fossiele brandstoffen (kolen, bruinkool) naar fijnmazige netwerken tussen huizen en gebouwen. Gevoed door hernieuwbare energiebronnen (wind, zon, aardwarmte, biomassa, etc). De energie wordt opgeslagen in de wijken zelf bijvoorbeeld in slimme accu’s of als warmte in massa in kelders of onder de grond.
In de wijk wordt de energie gedeeld en opgeslagen die het zelf opwekt (smart-grid). Deze omslag vergt aanpassingen aan huizen en infrastructuur. Zo zal naar verwachting het aardgasnet in Zuid West over tien jaar niet meer vervangen worden. Bij een overgang naar aardwarmte staat al een centrale aan de Leyweg bij het eindpunt van lijn 6. De energietransitie levert werk voor mensen in de bouw, de installatietechniek en de groenvoorziening.
Foto: De centrale aan de Leyweg.