Rijswijkers die slachtoffer zijn van een hartinfarct kunnen op extra hulp rekenen van geworven burgerhulpverleners. Dankzij de wervingscampagne hebben in de gehele regio Haaglanden de afgelopen drie maanden ruim 1000 buurtbewoners zich aangemeld als burgerhulpverlener. Hiermee komt het aantal burgerhulpverleners in Haaglanden op 4500.
De kans op overleving na een hartstilstand is daarmee groter geworden. Elk jaar krijgen 1000 inwoners in de regio Haaglanden een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie door burgerhulpverleners en de inzet van een AED binnen zes minuten biedt de grootste kans op overleving.
De campagne werd op 7 maart op het politiebureau van Ypenburg gelanceerd door burgemeester Francisca Ravestein van Pijnacker-Nootdorp.
Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en Ton van Dijk, directeur van GGD Haaglanden zijn blij met het resultaat: “Naast de ambulancedienst zijn ook brandweer en politie uitgerust met een AED en opgeleid om te reanimeren. Met de burgerhulpverleners hebben we bij de start van een alarmering op drie niveaus deskundige inzet. Daarbij is de burgerhulpverlener vaak het snelst ter plaatse en kan al starten met de reanimatie, spoedig daarna krijgen zij versterking van de professionele hulpverleners. Dat is een mooie keten in het redden van levens. In de regio Haaglanden zijn nog meer burgerhulpverleners nodig. Daarom gaan we door met het werven van burgerhulpverleners en starten we vanaf half juni weer met de landelijke campagne om zo nog meer burgerhulpverleners te werven. Zo hopen we eind 2016 over zeker minimaal 5000 burgerhulpverleners in regio Haaglanden te beschikken”.
Aanmelden kan via hartstichting.nl/reanimatie. Er zijn nog steeds meer burgerhulpverleners nodig om ervoor te zorgen dat iedereen binnen zes minuten na een hartstilstand gereanimeerd kan worden.