Mentorschap Haag en Rijn hard op zoek naar vrijwillige mentoren

 

Mentorschap Haag en Rijn zoekt met spoed mentoren voor mensen die door ziekte of een beperking niet volledig in staat zijn voor zichzelf op te komen. Mentorschap Haag en Rijn werft vrijwilligers, biedt scholing en maakt een zorgvuldige koppeling tussen de cliënt en de mentor.

Doel is mensen met een verstandelijke beperking, mensen met dementie of mensen met psychiatrische problematiek te ondersteunen bij het nemen van beslissingen over begeleiding, verzorging, behandeling of verpleging. De mentoren treden op als wettelijke vertegenwoordiger, vertrouwenspersoon en belangenbehartiger voor cliënten die zelf niemand meer hebben die deze taken op zich kunnen of willen nemen. Het gaat om mensen die nog zelfstandig wonen of opgenomen zijn binnen een zorginstelling. Om de werving te ondersteunen is Mentorschap Haag en Rijn gestart met een campagne bestaande uit posters, advertenties, kaartjes in supermarkten en inzet van social media.
Aan het besluit om mentor te worden gaat een kennismaking met de cliënt vooraf. Er wordt tijd vrijgemaakt om aan elkaar te wennen. Bevalt dit van beide kanten, dan vraagt Mentorschap Haag en Rijn aan de rechtbank om bevoegd mentor te mogen worden van de cliënt. Het mentorschap bestaat vervolgens uit het voeren van gesprekken, beslissingen nemen over het zorgpakket in combinatie met het bieden van gezelligheid en een warme relatie met cliënt.

Mentor word je uit liefde voor je medemens, iets betekenen voor een andere levert veel op. Het werk geeft zowel uitdaging als voldoening. Het mentorschap geeft het gevoel nuttig bezig te zijn, buiten het normale leven om. Het is niet vrijblijvend. Deze vorm van vrijwilligerswerk gaat dieper. Zo ontdek en ontwikkel je nieuwe aspecten van jezelf. Het zijn de kleine dingen die het doen, blijkt uit de praktijk.

Elke week haalt Nico de 74-jarige Johan op van het Westerhonk. “Er stond in zijn dossier dat hij niet van autorijden hield en niet van water. Ik haalde hem op met de auto en ben voorzichtig gaan rijden.” Het beviel goed. Nu rijden ze elke week naar Hoek van Holland of Kijkduin voor een broodje kroket. “Daar doe je hem het grootste plezier mee!” Johan heeft geen familie die hem kan helpen bij zijn beslissingen, dus doet Nico dat. “Johan uit zich in zijn gedrag of mimiek en zegt heel soms een woord. Hij wordt onrustig als hij iets niet wil en door het hem te vragen en goed naar zijn reactie te kijken, leer ik begrijpen wat hij wél wil. Er wordt op Westerhonk goed voor de mensen gezorgd, en het is goed dat zorginstellingen vragen om mentoren om voor cliënten zoals Johan op te komen.


mentorschap2


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.