Aanpak achtergelaten fietsen voor heel Den Haag

Achtergelaten fietsen zijn voor veel mensen een grote ergernis. Achtergelaten fietsen maken de straat rommelig en nemen ruimte in voor fietsen die wel worden gebruikt. Sinds april 2018 geldt in heel Den Haag dezelfde regeling: een fiets mag niet langer dan 28 dagen op straat staan zonder dat deze wordt gebruikt.

Tussen april en september hebben de toezichthouders van de gemeente Den Haag 7000 fietsen opgeruimd. Intussen heeft de gemeente gewerkt aan een planning voor de hele stad. Die planning is nu klaar. In die planning staat wanneer toezichthouders naar een buurt komen om achtergelaten fietsen op te sporen, te labelen en te fotograferen. Zo komt de hele stad stap voor stap aan de beurt. In de ene buurt staan meer achtergelaten fietsen dan in de andere. Daarom zijn sommige buurten een keer per jaar aan de beurt en andere twee keer per jaar. Zo werkt de gemeente aan een aantrekkelijke en schone stad.

Iedereen kan de toezichthouders helpen achtergelaten fietsen op te sporen. Meld een achtergelaten fiets via een ‘melding openbare ruimte’, via de app ‘Buiten Beter’ of via de bewonersorganisatie.

Kenmerken achtergelaten fiets
Een achtergelaten fiets is te herkennen aan: stof en viezigheid op het zadel, een kapot zadel, een verroeste ketting of onkruid dat door het frame of een wiel groeit, verroeste wielen en aan ontbrekende onderdelen.

Oude fiets wegbrengen
Mensen die een fiets hebben waar zij van af willen, kunnen het volgende doen. Als de fiets nog goed is, wil een kringloopwinkel de fiets misschien opknappen en verkopen. Is de oude fiets geen opknapbeurt meer waard, kan deze naar een afvalbrengstation gebracht worden of opgehaald worden als grofvuil.
Meer info en de planning: www.denhaag.nl/fietsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.