Anders kijken naar veiligheid in Rijswijk

Met input van alle betrokken partijen die een rol hebben bij veiligheid, is er een nieuw Strategisch Veiligheidsbeleid voor de periode 2017-2021. Samenwerken, verbinden en een breed blikveld staan voorop, waarbij de gemeente de regie heeft. Veiligheid in de gemeente Rijswijk is een gemeenschappelijke opgave.

Een leefbare stad betekent zorg voor fysieke en sociale veiligheid. Dat is niet alleen een taak van politie, brandweer, woningcorporaties en gemeente, maar ook van bewoners. Denk bijvoorbeeld aan buurtpreventie, waarbij bewoners door de wijken lopen en opvallende of verdachte zaken melden bij de politie of gemeente. De huidige buurtpreventieteams zijn actief in de wijken Oud-Rijswijk, Te Werve, Steenvoorde, Hoekpolder, Ministerbuurt, Cromvliet en Leeuwendaal. Of de rol van Burgernet, waarbij bewoners de ‘ogen en oren’ zijn van de politie. Ook social media spelen hierbij een belangrijke rol, waaronder Whatsapp.

Wijkveiligheidsplannen
Een andere manier van kijken naar veiligheid is het idee van wijkveiligheidsplannen. Door per wijk te kijken wat er speelt, inzetten op wat er precies nodig is. In de ene wijk kan dat het terugdringen van inbraken zijn, in de andere het vergroten van zelfredzaamheid. Veiligheid precies op maat.

Cybercrime
Bewoners en bedrijven doen steeds meer online, waardoor ook digitale criminaliteit toeneemt zoals hacken, ransomware en malware. Ook hier ligt een gemeenschappelijke opgave om het bewustzijn en de weerbaarheid van bewoners en bedrijven te vergroten.
Zo blijft Rijswijk veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.