In RijswijkBuiten is een bijzondere historische plek, te weten de locatie van het voormalig Klooster Sion. De afgelopen weken heeft de afdeling Archeologie van de Gemeente Rijswijk in samenwerking met ADC ArcheoProjecten en The Missing Link ter plekke archeologisch onderzoek verricht. En met bijzondere resultaten! Vorige week was de mogelijkheid voor buurtbewoners om de opgegraven vondsten te bekijken door middel van een presentatie ter hoogte van de Sionsweg en de Middendorpweg en een rondleiding op locatie.
Het klooster Sion dat hier in de middeleeuwen stond, was een belangrijk klooster. Het is zelfs een tijdlang het hoofdklooster van de regio geweest. Eeuwenlang was er nauwelijks iets over bekend. De opgraving heeft meer informatie gegeven over de manier waarop de monniken in het klooster leefden en op welke wijze zij in hun levensonderhoud voorzagen. Het feit dat de naam Sion tot op de dag van vandaag voortleeft en dat het deelgebied van RijswijkBuiten, Sion, zelfs haar naam hieraan te danken heeft, symboliseert de belangrijke positie die het klooster ooit heeft gehad.
Buitenplaats
In de zeventiende eeuw wordt op dezelfde plek – nadat het kloooster was gesloopt – een buitenplaats aangelegd door de familie Van Hogendorp. Deze bestond uit een groot huis met daaromheen indrukwekkende tuinen. Dit was één van de grootste buitenplaatsen uit deze streek en behoorde tot de top van de buitenplaatsen in Nederland. Er zijn dan ook veel verhalen over te vertellen, waar er met de opgraving nog meer aan toe kunnen worden gevoegd.
Grondwet
De familie Van Hogendorp was in die tijd een erg bekende en rijke familie. Veel leden bekleedden belangrijke politieke functies. Zo hebben we het mede aan Gijsbert Karel van Hogendorp te danken dat we in Nederland een constitutionele monarchie hebben. Als lid van het befaamde driemanschap haalde hij de stadhouder weer naar Nederland, die vervolgens tot koning Willem I werd gekroond. Ook is hij één van de opstellers van de Nederlandse grondwet uit 1814-1815.