Sinds mei is de bruine rat door een aantal inwoners van Rijswijk gesignaleerd. Bij de gemeente komt sindsdien een steeds toenemend aantal meldingen binnen. Ook de medewerkers van de gemeente vinden steeds vaker sporen, keutels en holen van de bruine rat. Die holen veroorzaken zelfs verzakkingen, in trottoirs bijvoorbeeld.
Tijd om in te grijpen dus. Met ingang van januari 2015 mogen ratten buiten alleen nog met een voor buiten toegelaten gif worden bestreden, dat bovendien alleen door geschoolde professionals mag worden gebruikt. De gemeente heeft daarom een officiële rattenbestrijder in de arm genomen. Die heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld.
Oproep aan alle Rijswijkers
U kunt als inwoner een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van de ratten. De dieren komen vooral af op huisvuil en etensresten, en dan vooral op brood. Het dringende verzoek is dan ook om geen brood in de openbare ruimte achter te laten. Ook niet om het, via het balkon bijvoorbeeld, aan de vogeltjes te voeren. Zelfs bij het voeren van eenden is het zaak geen brood achter te laten waar de rat mee aan de haal kan gaan.
Wilt u ook met andere etensresten en huishoudelijk afval heel zorgvuldig zijn?
De medewerkers van de gemeente zagen bij het inspecteren van rattenholen dat de dieren alles gebruiken om hun holen te verstevigen en te isoleren: plastic, papieren zakdoekjes etc. Ze bouwen de holen bij voorkeur onder straatstenen en stoeptegels – gevaarlijke verzakkingen kunnen het gevolg zijn.
Vooral in de warmere zomermaanden houdt de bruine rat zich graag in de buurt van woningen op. Met name in de oudere wijken van Rijswijk wordt hij nogal eens aangetroffen. De rat staat bekend als verspreider van ziektes. Daar komt bij dat hij in de buurt van mensen – en kinderen(!) – agressief kan zijn. De natuurlijke habitat van de rat is in en om het water. In onze woonomgeving is hij bepaald een minder welkome gast.