Op zondag 5 juni vindt alweer de derde editie van de Bunkerdag plaats. Langs de Nederlandse kust worden bunkers van de Atlantikwall tussen 11.00-17.00 uur voor één keer opengesteld voor publiek. In onder meer Oostvoorne, Hoek van Holland, Den Haag, Wassenaar, IJmuiden en Den Helder worden bezoekers meegenomen in de geschiedenis van de Atlantikwall met rondleidingen, wandelingen, historische voertuigen en re-enactment.
Speciaal voor de Bunkerdag wordt het telefoonschakelstation, verborgen onder de parkeerplaats van het Schipperplein, en de Radarbunker ‘Moritz’ in het Westduinpark open gegraven en voor één dag toegankelijk gemaakt. Ook het bunkercomplex Rijksdorp in Wassenaar wordt met exclusieve rondleidingen opengesteld. Tickets zijn verkrijgbaar via de website www.bunkerdag.nl.
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.
Radarpost Moritz
Bijzonder is dat speciaal voor de Bunkerdag twee bunkers worden uitgegraven die verstopt liggen onder het zand. Een ervan is het telefoonschakelstation van het type 616. Hij ligt verborgen onder de parkeerplaats van het Schippersplein in Den Haag. Deze bunker zorgde voor de telefoonverbindingen tussen ‘Stützpunktgruppe Scheveningen’ en complexen in het achterland. Op een hoge duintop in het Westduinpark staat de ‘Mammut’ radarbunker voor de Lüftwaffe (luchtmacht). De radarpost kreeg de codenaam ‘Moritz’. Deze radar moest op grote afstand naderende vliegtuigen waarnemen. Ook deze bunker wordt speciaal voor de Bunkerdag toegankelijk gemaakt.
Wassenaar en Rijswijk
Ook in Wassenaar gaan tijdens deze editie van de Bunkerdag een aantal locaties open die normaal niet toegankelijk zijn. Zo kunnen bezoekers een kijkje nemen in de bunker die bekend staat als de Vleermuisbunker.
Op het oude landgoed Rijksdorp bij Wassenaar, verscholen tussen de villa’s, ligt bunkercomplex Rijksdorp. De kern van het complex is een commandopost voor het “regiment”, een munitiebergplaats en een veldhospitaal met betonnen muren van minstens 2 meter dik. Daarnaast heeft het complex tal van ondersteunende bunkers als een keuken-, bad- en toiletbunker. Een bijna vergaan hek bij de oude ingang laat mooi zien hoe de natuur de laatste decennia haar werk heeft gedaan.
Een mooi voorbeeld van het hergebruik van bunkers is juist te vinden in het Museum Bescherming Bevolking in Rijswijk. Op het terrein staan bunkers uit de Tweede wereldoorlog, die zijn hergebruikt tijdens de Koude Oorlog.