Cultuur in de klas ook op voortgezet onderwijs gestimuleerd

Den Haag  –  Cultuuronderwijs krijgt op Haagse middelbare scholen een extra impuls. Nadat de gemeente Den Haag vier jaar geleden met succes inzette op meer cultuur in de klas op basisscholen, wordt die aanpak nu uitgebreid naar het voortgezet onderwijs. Er komen cultuurcoaches om de behoefte van de scholen te vertalen naar een maatwerk-aanbod. En per leerling verstrekt Den Haag een financiële bijdrage voor culturele activiteiten. Met die vraaggestuurde benadering behoort Den Haag landelijk tot de koplopers.

Het is voor de ontwikkeling van iedere jongere van belang om in aanraking te komen met cultuur, zo benadrukt het college in de Nota Cultuureducatie, die het vandaag naar de gemeenteraad stuurt. Het verbreedt de horizon, prikkelt de creativiteit en stimuleert talentontwikkeling. Scholen geven aan cultuuronderwijs belangrijk te vinden, maar lopen soms op tegen praktische hindernissen en financieel regelwerk.

Daar wil de gemeente Den Haag een helpende hand bij bieden. De gemeente Den Haag reserveert geld voor de aanstelling van twee cultuurcoaches, die helpen bij het invullen van een cultuurprogramma dat aansluit op de cultuurbehoefte van de school. Per leerling van de eerste en tweede klas stelt de gemeente bovendien een subsidie van vijf euro per jaar beschikbaar voor het arrangeren van voorstellingen op school of cultureel bezoek in de stad, als voor die leerlingen ook de beschikbare rijkssubsidie is benut.

Ook voor culturele betrokkenheid na schooltijd is er aandacht. “Nergens is de kansenongelijkheid zo groot als tussen einde schooltijd en begin etenstijd”, zo stellen cultuurwethouder Joris Wijsmuller en onderwijswethouder Saskia Bruines. “De gemeente kan praktische belemmeringen wegnemen.” Zo worden er pilots gestart met buitenschoolse cultuuractiviteiten in of pal naast scholen. En voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens wordt de Ooievaarspasregeling verruimd.

De ommezwaai in het Haagse beleid op cultuureducatie startte vier jaar geleden in het basisonderwijs met het Deltaplan Cultuureducatie. Het accent ging van subsidie aan culturele aanbieders naar het centraal stellen van de behoefte van de scholen zelf. Die aanpak is succesvol gebleken, constateert de gemeente. Steeds meer basisscholen integreren cultuureducatie in hun onderwijsaanbod. Daarmee is het nu tijd de aanpak te verbreden naar het middelbaar onderwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.