Delfland werkt aan zwemwater in Wilhelminapark

Het weer wordt beter, straks kunnen we weer buiten zwemmen! Om u veilig te laten zwemmen, meten wij in de zomermaanden of dat kan. Althans, op de 15 plekken die de provincie Zuid-Holland hiervoor heeft aangewezen. Alle andere vijvers, meertjes, grachten of sloten zijn niet geschikt om in te zwemmen. Maar zelfs op de aangewezen plekken is zwemmen niet vanzelfsprekend.

Zwemmen doet u voor uw plezier. Daar wilt u geen wonden of jeuk aan overhouden. Of ziek van worden. Dat vinden het hoogheemraadschap van Delfland, uw gemeente, de beheerders en de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) ook. Daarom nemen wij samen maatregelen om u veilig te laten zwemmen.

Bij u in de buurt ligt de zwemplas in het Wilhelminapark en avonturenspeelplaats Tubasingel. Voor die laatste zijn in 2014 al maatregelen genomen, waardoor het daar nu vaker mogelijk is om van het water te genieten. In de Wilhelminaplas is het water de afgelopen jaren niet geschikt geweest om in te zwemmen. Zo vaak, dat er voor dit jaar een compleet negatief zwemadvies is. Er mag dit jaar dus niet gezwommen worden. Hoogste tijd om daar dus iets aan te verbeteren.

Samen met de gemeente Rijswijk pakken we dit aan. Als Delfland richten ons daarbij voornamelijk op de zwemplas. Dat betekent dat u gewoon ook deze zomer kunt genieten van het park en het speeltuintje.

Bijzondere aanpak
We gaan voor de zwemplas bijzondere maatregelen nemen. We gaan de waterstroom in de plas keren en de plas tijdelijk droogleggen. Ingrid ter Woorst: “Deze innovatieve maatregel doen we in Delfland voor de eerste keer. Het idee is dat de bodem de kans weer een compact geheel te worden, dus ‘gereset’ wordt. Aan het einde van de zomer laten we de plas weer geleidelijk vollopen. Zo geven we waterplanten de kans hier weer te groeien. Planten in het water dragen namelijk bij aan schoner water. Voordat we de plas droogleggen, zorgen we dat de vissen die in de zwemplas zwemmen en veilig onderkomen krijgen in een van de andere plassen. In de toekomst willen we de vissen uit de zwemplas houden. De zwemplas wordt daarom met een viswering afgesloten van de andere plassen. Tot nu toe staan alle plassen nog met elkaar in een open verbinding. De reden om de vissen uit de zwemplas te weren is dat het hier vooral gaat om vissen die de bodem omwoelen. Daar wordt het water troebel van en er komen voedingsstoffen vrij waar blauwalgen goed op groeien.”

De gemeente Rijswijk zal bovendien zorgen dat er in het park bij de zwemplas een toiletvoorziening komt tijdens het zwemseizoen. Bovendien zet de gemeente zich ervoor in dat de grote hoeveelheid ganzen die in en rondom de zwemplas voorkomen elders in het park een verblijven zoeken. Dat is belangrijk vanwege de overlast door ganzenpoep in met name het zwemwater.

Helpt u ook mee?
Ook u kunt uw steentje bijdragen aan schoner zwemwater. Voer geen vissen en eenden en gooi geen etensresten in het water. Voedsel in het water werkt als een soort mest. Kroos en algen groeien er goed door. En het klinkt smerig, maar poep is voedsel voor blauwalgen en zorgt voor bacteriën in het water. Dus laat uw hond niet vlakbij het water poepen. Poep spoelt weg als het regent, zo het water in. En laat uw hond ook niet zwemmen in een zwemplas. Zij kunnen terecht bij de speciaal daarvoor bestemde hondenstranden. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat waterpret vaker mogelijk is.

Vervelende symptomen
Zwemmen in water met blauwalgen is een risico voor de gezondheid. Blauwalgen zijn vaak herkenbaar als een groene laag die op het water drijft, maar zijn ook al aanwezig in het water voordat het drijflagen vormt. Niet alleen een slok water, maar ook contact met het water kan al slecht zijn voor de gezondheid. Blauwalgen kunnen bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen veroorzaken. Maar ook bacteriën in water kunnen vervelende gevolgen voor uw gezondheid hebben. Het is dus belangrijk dat u alleen gaat zwemmen in water dat gecontroleerd en goedgekeurd is.

U kunt ook al vanaf huis kijken of het wel zin heeft naar een bepaalde zwemplas te gaan. Kijk op www.zwemwater.nl en weet waar u veilig kunt zwemmen.Verder staan er blauwe informatieborden bij de officiële zwemwaterlocaties. Op deze borden staat onder andere vermeld of dat er wel/geen maatregel geldt bij die locatie (waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod). Als er een maatregel geldt dat twittert de ODMH daarover via @ODMH_Zwemwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.