De glasbak bestaat deze maand 40 jaar en dat wordt landelijk gevierd. In Den Haag kan iedereen op vier zaterdagen gratis een ‘glastas’ ophalen. Veel Hagenaars maken al gebruik van de glasbak. En dat is mooi, want glas kan voor 100% worden hergebruikt. Helaas belandt er nog veel glas bij het restafval. Met de actie Glas in ’t Bakkie maakt de gemeente het Hagenaars nog makkelijker om meer glas naar de glasbak te brengen.
De aftrap van de Haagse campagne voor meer inzameling van glas vond plaats op 17 mei op Stadsboerderij De Reigershof (zie de foto), waar ook getoond werd hoe een oude glasbak gerecycled kan worden.
Gratis glastas
Op verschillende zaterdagen worden op verschillende locaties in de stad gratis glastassen uitgedeeld. Dat zijn vrolijk gekleurde stevige boodschappentassen die heel geschikt zijn voor glas.
Op de volgende locaties staat het promoteam Glas in ’t Bakkie de gratis glastassen uit te delen: op 26 mei van 13.00 tot 15.00 uur op Thomsonlaan hoek Fahrenheitstraat; op 2 juni van 13.00 tot 15.00 uur in Wijkpark Transvaal (bij de stadsboerderij); en op 9 juni van 13.00 tot 15.00 uur op de Apeldoornselaan 266 (bij de AH).
Wel in de glasbak
In de glasbak kunnen alle verpakkingen van glas worden weggegooid. Dat mag met deksels, doppen en restjes. Schoonspoelen hoeft niet.
Niet in de glasbak
Steen, serviesgoed, (thee)glazen, vlak glas (kapotte ruiten), spiegels en hittebestendige schalen mogen niet in de glasbak. Ook kapotte gloeilampen, tl-buizen en spaarlampen horen er niet in. Dat is namelijk klein chemisch afval. Dit kan men kwijt bij de afvalbrengstations.
100% hergebruikt
Glas kan voor 100% hergebruikt worden. Daarom is het is zo belangrijk dat al het glas naar de glasbak wordt gebracht. Van 1 kilo gebruikt glas wordt weer 1 kilo nieuw glas gemaakt. Ook kan glas telkens opnieuw hergebruikt worden zonder dat de kwaliteit van het glas minder wordt.
Bedenkers van de glasbak
Miep Kuiper en Babs Riemens van de stichting Milieuzorg Zeist hebben 40 jaar geleden de glasbak bedacht. Dat deden ze uit milieuoverweging: ze vonden het zonde dat kostbaar glas werd weggegooid. Zij zetten in Zeist daarom zelf een bak neer en dat bleek een succes. Ze sloten een deal met Maltha Glasrecycling waardoor het ook nog wat opleverde. Gemeenten toonden al snel interesse en in 1978 was ’s-Hertogenbosch de eerste gemeente die een officiële glasbak plaatste. Daarna volgden snel andere gemeenten. Inmiddels is de glasbak een bekende verschijning in het straatbeeld.