De gemeente Den Haag wil per jaar 9,5 miljoen kilo meer gescheiden afval inzamelen in 2018. Om dat te bereiken is naast goede voorzieningen, de hulp van de Hagenaars onontbeerlijk. In combinatie met Haagse Kracht zoekt de gemeente naar nieuwe en innovatieve inzamelmethodes om deze doelstelling te halen. Ook worden bestaande inzamelvoorzieningen verbeterd en uitgebreid om meer afval te scheiden. Zowel vooraf als achteraf. Hiervoor komt de gemeente met vijf pakketten van maatregelen in het nieuwe Huishoudelijk Afvalplan.
Wethouder Boudewijn Revis: “Door het afval zo veel mogelijk te scheiden in stukken die we kunnen hergebruiken voor nieuwe producten, besparen we energie en grondstoffen. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor onze portemonnee. Door zo veel mogelijk gescheiden in te zamelen kunnen we de afvalstoffenheffing laag houden”.
Proef met gekleurde zakken
Om de doelstellingen te halen worden er verschillende maatregelen genomen. Zo wordt onder andere het gescheiden inzamelen van afval in de hoogbouw verbeterd. Er komen meer minicontainers in wijken en grote rolcontainers in flatgebouwen voor plastic en papier. Ook wordt er een proef gestart met gekleurde zakken. Bewoners kunnen hun afval scheiden door ze per soort in gekleurde zakken te doen. Na inzameling -zowel in de ondergrondse containers als minicontainers- worden de zakken gescheiden en gesorteerd. Ook het aantal sorteerstraten wordt uitgebreid, waarbij het streven is om in elke wijk een sorteerstraat te hebben. Ook voor de betere afval scheiding van grofvuil is een maatregelenpakket, bijvoorbeeld de bouw van een nieuw afvalbrengstation in de Uitenhagenstraat en het onderzoek naar een extra afvalbrengstation in Ypenburg.
Samen produceren de ruim 500.000 Hagenaars elke dag ongeveer 600 ton afval. Dat is ruim 1 kilo per persoon, iedere dag 75 vuilniswagens vol. Den Haag zet sinds een flink aantal jaren in op een duurzaam afvalbeheer: het zoveel mogelijk scheiden van afval zodat dat weer opnieuw kan worden gebruikt. Gedurende 2012 tot 2015 is de afvalscheiding in Den Haag verbeterd. Er werd in 2014 ongeveer 5% meer afval gescheiden ingezameld. Daarnaast is de totale hoeveelheid afval die de Haagse huishoudens jaarlijks produceren afgenomen. Dit maakt de nieuwe doelstelling van 35% scheiden haalbaar. Dat betekent dat de gemeente per jaar 9,5 miljoen kilo meer gescheiden wil inzamelen. De ambitie stopt echter niet bij 35%. In 2018 wordt de tussenbalans opgemaakt en bekeken welke maatregelen het meest effectief zijn om de ambitie van 40% afvalscheiding in 2020 waar te maken.
In veel grote steden in Nederland zijn de omstandigheden voor afvalscheiding verre van ideaal. Zo ook in Den Haag. Met veel hoogbouw en kleine woningen is het scheiden van afval lastig. Hoogbouwwoningen hebben over het algemeen weinig ruimte om afval buitenshuis op te slaan. Daarnaast is ook de buitenruimte beperkt in de mogelijkheden om voldoende afvalinzamel voorzieningen te creëren.
Foto: Een futurisch beeld van het nieuwe afvalbrengstation in de Uitenhagenstraat.
Foto Gemeente Den Haag
KaatjeB
Mijn goede voornemen voor 2016 is plastic ook te scheiden maar er zijn nmm te weinig punten om het in te leveren! Ook het scheiden thuis is lastig. Kunnen er geen extra, bijv gele of grijze kleine bakken van het soort groencontainer komen om plastic te verzamelen?
Nicolas de Graaff
Wat is dit een goed initiatief! Plastic productie is -gezien de vele voordelen- namelijk onontkoombaar in onze huidige maatschappij. Echter is het ook vervuilend en plastic hergebruiken is erg belangrijk. Ik ben het met Kaatje eens, persoonlijk woon ik in Haarlem en plastic scheiden is hier niet erg makkelijk. Dit soort initiatieven zouden landelijk moeten zijn waardoor plastic scheiden en hergebruiken makkelijker word. Ik weet zeker dat daar draagvlak voor is.
Roderik
Persoonlijk ben ik van mening dat veel afval ook achteraf gescheiden kan worden. Dit voorkomt bovendien dat de ene bewoner het strikter neemt met de scheiding dan de andere. Wat betreft de kosten (afvalstoffenheffing) vraag ik me af of we per saldo goedkoper uit zijn als we vooraf scheiden, vooraf scheiden vergt nl. veel inspanning van bewoners en extra overlast omdat je thuis alles gescheiden moet opslaan, ook die tijd en ruimte moet op waarde geschat worden. De kosten/arbeid afwentelen op vrijwilligers (ofwel bewoners) lijkt mij meer een schijnbezuiniging. Mogen we dan ook 5 minuten minder werken die dag voor hetzelfde salaris?
De precieze kosten ken ik natuurlijk niet, dus wellicht dat ik er naast zit en afval dat oplost zoals papier en vloeistoffen is natuurlijk achteraf lastig te scheiden dus daar zal dan inderdaad een andere oplossing voor moeten komen. De huidige papiercontainers zijn m.i. echter verre van ideaal, de brievenbusgleuven in de container vereisen dat ik eerst een kwartier kartonnen dozen in reepjes moet scheuren en steeds een paar kranten per keer er in kan werpen. Persoonlijk vind ik die inspanning niet opwegen tegen de milieuwinst en laat mijn oud papier zelfs naar Drenthe brengen waar de dozen langs de straat maandelijks aangeboden mogen worden.
Vrijstaande huizen krijgen echter tegen dezelfde kosten wel rolcontainers waar ze eenvoudig hun afval in kunnen doen.
Overigens levert papier volgens mij zelfs geld op omdat deze grondstoffen gewild zijn.
Misschien een soort spaarpas ontwikkelen die je jaarlijks een korting op de afvalstoffenheffing kan opleveren als je vaak papier aanlevert, al vrees ik dat de kosten van het systeem dan weer niet opwegen tegen de baten.
De ondergronds containers zijn leuk maar hebben echter vaak geen capaciteit om je afval aan te bieden, meldingen bij de gemeente brengen daar ook geen verbetering in.
C. Gomperts-Spanjaard
Er bestaat hier in Den Haag grote behoefte aan een afvalsortering van m.n. plastic. Waarom kan dat niet ook apart worden opgehaald evenals restafval en groen? En waar krijg je die gekleurde afvalzakken, heb ik nog nooit ergens gezienog, en is mij ook niet aangeboden.