Voor de kust van Den Haag, net buiten de haven van Scheveningen, komt een zeer geavanceerd testgebied van 10 x 10 zeemijl. Bedrijven, universiteiten, MKB-ondernemers en startups kunnen in dit gebied innovaties op open zee testen en demonstreren. Dit ‘slimste stukje Noordzee’ is uniek in de wereld. De Europese Unie draagt 1,7 miljoen euro bij.
In deze ‘proeftuin’ op de Noordzee kunnen bedrijven uit de maritieme sector en de watersport onder zware omstandigheden testen uitvoeren. Denk onder meer aan boeien met sensoren voor het waarnemen van schepen, het meten van wind, stroming en golven. Data worden real time naar de wal gestuurd en verwerkt. Zo worden de nieuwste systemen ontwikkeld voor bijvoorbeeld autonoom varen, zeilsport en technologie die drenkelingen onder water detecteert. Het testgebied bevindt zich vanwege de veiligheid buiten het vaarwater van de beroepsvaart en richt zich met name op kleinschalige maritieme innovaties met internationaal potentieel. “Ondernemers en wetenschappers moeten de ruimte krijgen om te experimenteren en te innoveren. Met dit stukje Noordzee bieden we die ruimte. De Scheveningse haven is bij uitstek geschikt voor deze projecten. Het betekent een Europese erkenning en verdere opwaardering van de Scheveningse haven, een economische impuls en kansen op meer werk in de haven”, zegt wethouder Richard de Mos van Den Haag (Economie, Sport, Buitenruimte).
Financiële bijdrage
Europese Unie Deze week is bekend geworden dat de Europese Unie 1,7 miljoen euro bijdraagt via het programma ‘Kansen voor West’. Het totale project heeft een looptijd van vier jaar en kost 4,3 miljoen euro. Het project is ontstaan door een intensieve samenwerking tussen de TU Delft, de haven van Scheveningen, Sailing Innovation Centre, TNO, KPN, Svasek Hydraulics, het Watersportverbond en de gemeente Den Haag. Het slimste stukje Noordzee versterkt het profiel van Scheveningen haven als innovatie-port. Eerder kreeg de Scheveningse haven al proeven met de zeewierboerderij, de plastic-soep-aanpak, getijde-energie en het internationaal sailing innovation centre. “Het stimuleren van innovatie binnen West-Nederland en het vergroten van de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen zijn belangrijke doelstellingen van het Europese programma Kansen voor West. Wij zetten hier dan ook stevig op in. De ‘proeftuin’ op de Noordzee is een prachtig voorbeeld waarin diverse partijen en initiatieven samenkomen om deze doelstellingen daadwerkelijk te realiseren”, aldus Haags wethouder Saskia Bruines (Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal).
Bedrijvigheid in de maritieme sector
Doelstelling is om zoveel mogelijk MKB-ondernemers en kennisinstellingen met concrete innovaties te betrekken bij deze proeftuin en vanuit hieruit innovaties ook daadwerkelijk in de markt te zetten. Al meer dan vijftien bedrijven hebben zich aangemeld om gebruik te gaan maken van het gebied, in nauwe samenwerking met studenten en onderzoekers van kennisinstellingen, overheden, potentiële afnemers en eindgebruikers
Subsidie voor nieuwe projecten
Voor de startups en de mkb-ondernemers komt er een stimuleringsregeling met een omvang van in totaal € 375.000,-. De komende tijd wordt gebruikt om de criteria en de aanvraagprocedure vast te stellen. De regeling zal uitgevoerd worden door de gemeente Den Haag en zal na de zomer van 2018 opengesteld worden.