Inwoners die willen bijdragen aan het groen, de veiligheid of de gezelligheid van de eigen buurt en daarvoor initiatieven willen ontplooien. De gemeente Rijswijk is op zoek naar zulke betrokken inwoners en gaat daarvoor volgend jaar de wijken in. Ondertussen is dit jaar voor hetzelfde doel al de idee-cheque in het leven geroepen.
Van de redactie
Volgend jaar trekken twee wijkcoördinatoren de wijken in. “De bedoeling is dat we naar de mensen in de wijken toe gaan”, zegt wijkcoördinator Cecile van Toledo. “Om hen te kunnen aanspreken of ze initiatieven voor de buurt willen ontplooien. Maar ze kunnen ook bij ons terecht voor raad of om hun ideeën met ons te bespreken. We denken dat we meer respons krijgen door de wijken in te gaan dan door achter ons bureau te blijven zitten.”
Oorspronkelijk waren de twee wijkcoördinatoren aangesteld om Rijswijkers de weg naar het ambtelijk apparaat te wijzen. Inmiddels is hun taak uitgebreid. Ze proberen nu ook mensen in wijken met elkaar te verbinden in de hoop dat er initiatieven uit voortkomen.
Idee-cheque
Een manier om dat te bereiken is de komst van de idee-cheque. Bewoners krijgen voor het organiseren van een sociale activiteit in hun buurt van de gemeente een geldbedrag tot een maximum van 400 euro. In totaal twintig bewonersinitiatieven worden door het Wijkmanagement van Rijswijk dit jaar financieel ondersteund. Inmiddels zijn circa negen aanvragen gehonoreerd. Voorbeelden daarvan zijn: een koffieochtend voor ouderen bij Stichting Amal in Steenvoorde en een fietspuzzeltocht voor een groep bewoners en het initiatief Koken met de School en Ouders in de Muziekbuurt.
En meer staan nog op stapel. Zo is er voor kinderen van vluchtelingen en uit de Muziekbuurt een feestmiddag met oud-Hollandse spelletjes. Bedoeld voor kinderen en ouders om elkaar beter te leren kennen.
Hoewel de idee-cheque een proefpilot is, is inmiddels wel bekend geworden dat het initiatief volgend jaar doorgaat. En voor die periode kunnen al aanvragen ingediend worden. Indienen kan door zich op te geven op de website www.rijswijk.nl/idee-cheque.
Of de gemeente geld aan een initiatief geeft hangt van een aantal voorwaarden af. Er moeten meerdere wijkbewoners bij het evenement betrokken zijn, het geld is niet bedoeld om eten en drinken te betalen en als er al een subsidie is gegeven komt het initiatief niet voor de idee-cheque in aanmerking.
De gemeente verwacht een stijging van het aantal sociale buurtprojecten. “Ik merk dat de initiatieven die nu ontstaan positieve energie opwekken”, zegt Marloes Borsboom, wethouder Participatie. “Dat vind ik hartverwarmend om te zien. Mensen willen graag een bijdrage aan de samenleving leveren en iets voor anderen betekenen. Ze zijn trots op hun buurt en weten zelf het beste wat er nodig is. Met de idee-cheque zullen we nog meer ideeën en initiatieven, die op hun beurt weer nieuwe mensen inspireren, op gang brengen.”
Foto: Wethouder René van Hemert reikt een idee-cheque uit voor Koken met de School bij de Bredeschool Muziekbuurt.
Foto Bert Noordanus