Donderdag 4 mei houden de Gemeente Rijswijk en Yarden Begraafplaats Oud-Rijswijk hun gezamenlijke dodenherdenking. Bij de begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan 233 staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Slag om Ypenburg. Belangstellenden worden vanaf 18.00 uur met koffie en thee ontvangen. Hier begint de herdenking om 18.15 uur. Tijdens de plechtigheid zal de directievoorzitter van uitvaartorganisatie Yarden, Ron Bavelaar, kort spreken en worden kransen en bloemen bij het monument gelegd. Naast twee minuten stilte en de Last Post zingt Wieteke van Dort een aantal passende nummers zingen zoals ‘Een laatste groet’, ‘Nina Bobo’ en ‘Eeuwigheid’.
Om 18.45 uur lopen belangstellenden naar de Oude Kerk in de Herenstraat voor de gemeentelijke herdenking die om 19.15 uur begint. Hier spreekt Bert Vos, violist en zoon van de Rijswijkse schrijfster Ida Vos (1931-2006). In de muziekvoorstelling ‘Het koffertje van Ida Vos’ vertelt hij samen met de musici van zijn Shtetl Band Amsterdam het onderduikverhaal van zijn moeder. Verder dragen kinderen van de Godfried Bomansschool en Daltonbasisschool ’t Prisma zelfgeschreven gedichten voor.
Vervolgens gaan de aanwezigen om 19.45 uur in stilte naar Park Hofrust. Bij het ‘Monument voor de gevallenen’ is de kranslegging en wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden, gevolgd door de toespraak van burgemeester Michel Bezuijen. Aansluitend krijgen belangstellenden gelegenheid om een krans of bloemen bij het monument te leggen. Als belangstellenden dit namens een organisatie doen, kan dit worden gemeld bij de Gemeente Rijswijk, Tineke Trompert ( HYPERLINK “mailto:ttromper@rijswijk.nl”ttromper@rijswijk.nl of 070-3261641). Na de herdenking staat koffie en thee klaar in het Oude Raadhuis in Park Hofrust. Iedereen is van harte uitgenodigd om op donderdag 4 mei aanwezig te zijn.
Betekenisvolle herdenking
In de loop der jaren was de situatie ontstaan dat de Gemeente Rijswijk en Begraafplaats Oud-Rijswijk afzonderlijk van elkaar stilstonden bij de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Michel Bezuijen, burgemeester van Rijswijk en Jans Springer, locatiemanager Begraafplaats Oud-Rijswijk, hebben in 2016 besloten om dit gezamenlijk te organiseren en de onderdelen op de verschillende locaties samen te smeden tot één mooie, betekenisvolle herdenking.