Het is honderd jaar geleden dat de kunstenaar, architect en criticus Theo van Doesburg samen met andere vooruitstrevende gelijkgestemden in Leiden de kunstbeweging De Stijl oprichtte. Met inmiddels bekende kunstenaars als Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck zette hij de toon voor een totaal vernieuwende kijk op kunst. Met een soms ver doorgevoerde abstractie, de toepassing van alleen de primaire kleuren rood, geel en blauw in een zwart, wit en grijs lijnenspel maakten zij radicaal een eind aan de romantische benadering van kunst in die tijd.
Door Carel Wiemers
Het Gemeentemuseum van Den Haag, dat over de grootste collectie van Piet Mondriaan’s werken ter wereld beschikt, herdenkt met vier verschillende exposities de destijds geheel nieuwe ontwikkeling in de kunstgeschiedenis. Daarin laat het de bezoekers zien hoe de kunstbewe- ging zich na de Eerste Wereldoorlog op uiteenlopende manier wist te manifesteren, niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in de architectuur en woninginrichting. Gilde Den Haag haakt in op het herdenkingjaar van Mondriaan De Stijl door tijdens de gebruikelijke De Stijl wandelingen extra aandacht te schenken aan de invloed van de kunstbeweging op de architectuur van de stad.
Typisch Dutch Design
Een rustiek langgerekt parkje midden in de Haagse Bloemenbuurt. Rondom wit gepleisterde huizen, uiterst strak van vormgeving zonder tierelantijnen. Op een zonnige dag steken zij helder af tegen de fel blauwe lucht. De ramen van elk huis zijn consequent omlijst in geel en blauw. Twee van de drie basiskleuren waarmee De Stijl wereldwijd als Dutch Design haar faam heeft verworven. De deuren in de non-kleuren zwart en wit. We hebben het over De Papaverhof, het bekendste werk van de architect Jan Wils uit Voorburg, destijds lid van De Stijl. In opdracht van de Woningbouwvereniging Tuinstadwijk Daal en Berg gaf hij in 1920 en 1921 vorm aan dit wooncomplex. Het bijzondere aan De Papaverhof is dat deze een van de weinig uitgevoerde architectonische huizenprojecten is in de stijl van de nieuwe kunstbeweging. Daarom heeft de stadsgids van het Gilde Sjoerd van der Veen, samensteller van de rondleiding, de Papaverhof als uitgangspunt genomen van de wandeltocht van zo’n anderhalf uur langs meerdere architectonische objecten verspreid over de stadswijk Segbroek.
Foto’s: Albert J.F. Koopmans
De Stijl, architectuurwandeling door Segbroek kan op ieder gewenst tijdstip worden gemaakt. Start op het Lijsterbesplein bij De Burcht. Kosten € 4,– p.p. Min. 4, max. 15 deelnemers per wandeling. Boeken kan van maandag t/m vrijdag tussen 9.30 en 12.30 uur op 070 356 12 81 of via het formulier op de website: www.gildedenhaag.nl.