Het was passen en meten, maar Maag-Darm-Leverziekten (MDL) en Urologie delen nu een prachtige ruimte centraal op de eerste verdieping in het HagaZiekenhuis op locatie Leyweg. Voor Longziekten is op de nieuwe afdeling een eigen scopiekamer beschikbaar. De ruime en lichte behandel- en spreekkamers zijn net ‘uit de verpakking’.
Uroloog Jasper Tijsterman kijkt er naar uit hier samen te werken. “Er zijn nu negen ruime scopiekamers voor onderzoek met camera’s. Daarvan gebruikt MDL er vijf, Urologie drie (waarvan één voor de niersteenvergruizer die verhuist van de Sportlaan) en Longziekten één.”
De scopiekamers zijn uitgerust met gedimd groen licht. MDL-arts Rob Slangen vertelt waarom: “Daardoor behouden de beelden op de diverse schermen de maximale resolutiekwaliteit als je het normale licht uitdoet (nodig bij een scopie). Iedere kamer heeft meerdere schermen zodat foto’s, verslagen en uitslagen van de patiënt direct beschikbaar en zichtbaar zijn. Verder is er verplaatsbare röntgenapparatuur die we dus in meerdere kamers kunnen gebruiken. Dat werkt efficiënt, zowel voor de behandelaar als voor de patiënt. En in de back-office kunnen de artsen met elkaar overleggen en onderwijs geven aan de arts-assistenten.”
De nieuwe afdeling op de eerste etage is centraal gelegen in huis. “Logistiek is dat veel beter”, zegt Rob Slangen. “Er zijn hele korte lijnen met de chirurgen en anesthesiologen die nu ‘om de hoek’ zitten. Dat geldt ook voor de Spoedeisende Hulp, de OK, Intensive Care en de Acute Opname en Diagnostiek Afdeling (AODA).” De afdeling heeft een grote Holding (voorbereidingskamer) en er is een uitslaapkamer waar patiënten na onderzoek rustig kunnen bijkomen. Alle behandelruimten zijn universeel ingericht met apparatuur en benodigdheden. Voor de medewerkers is dat heel praktisch. Tussen twee behandelruimtes zijn er geluidsdichte verslagleggingplekken. En ook niet onbelangrijk, patiënten die vanuit de kliniek voor onderzoek naar de afdeling komen, blijven gescheiden van de poliklinische patiënten.
Op de nieuwe afdeling is ook een ultramoderne afdeling Centrale Endoscopen Reiniging en Desinfectie (CERD). Deze is beschikbaar voor de gehele locatie Leyweg. “Hier zijn we uniek in”, vertelt Rob trots. “De gebruikte scopen gaan via een systeemkast naar het desinfecteerapparaat en zijn, na diverse veilgheidschecks, weer schoon en veilig voor gebruik. Er werken gespecialiseerde medewerkers op de CERD om er voor te zorgen dat de schoonmaak nauwkeurig volgens procedure plaatsvindt.”
Foto: Uroloog Jasper Tijsterman, longarts Pepijn Brocken en MDL-arts Rob Slangen staan met trots in een van de nieuwe scopiekamers.