Naar aanleiding van het artikel over grondwateroverlast in de Loosduinse Hoofdstraat meldden ook bewoners aan de Laan van Meerdervoort tussen de Savornin Lohmanlaan en de Zonnebloemstraat zich bij deze krant. Ook zij hebben ondergelopen kelders en kregen eveneens van de gemeente te horen dat een lekke kelder onder de verantwoording valt van de eigenaar.
Maar onder deze bewoners is de verontwaardiging niet minder. “Onze kelders lopen vol water omdat het grondwater véél te hoog staat”, verzucht bewoonster Corrie Koene. “De kruipruimten onder onze woningen staan namelijk ook vol water en daar kun je als bewoner niets aan doen. Wij hebben hier een meting gedaan en hier blijkt dus het grondwater in de kruipruimten slechts dertig centimeter onder straatniveau te staan in plaats van de die zeventig centimeter. Dat zijn er dus veertig te hoog.”
Diverse bewoners hebben pompen aangeschaft en helpen elkaar door dit waterprobleem heen. Koene schreef een brief en stelt daarin de gemeente verantwoordelijk voor het grondwaterpeil en daarmee aansprakelijk voor de gevolgschade die een te hoog grondwater peil veroorzaakt. “Nu ik in deze krant las dat dit ook in de Loosduinse Hoofdstraat een probleem is en enige tijd geleden ook al een dergelijk bericht vanuit de Vogelwijk kwam, verwacht ik toch dat het niet een probleem is in een wijk maar in een heel groot gebied.”
Ook wijken in buurgemeente Rijswijk make al maanden melding van grondwateroverlast. Volgens de waterwet die in 2009 van kracht is geworden rust bij de gemeente de taak van hemel- en grondwater. Daarboven zit dan het waterschap. Maar opnieuw was de gemeente niet bereikbaar voor commentaar.
“Wellicht is het een mogelijkheid om de WOZ-belasting en de waterschapsbelasting, die we vast en zeker binnenkort weer moeten betalen, massaal op een geblokkeerde bankrekening kunnen overmaken om zodoende deze instellingen te dwingen dit probleem op te lossen”, oppert Koene strijdlustig.