Gemeente Den Haag start dit najaar met een aangescherpt inburgeringstraject. Uit cijfers blijkt een verminderde participatie van de (gevestigde) nieuwkomers op uiteenlopende gebieden in de maatschappij. Den Haag wil meer regie op het inburgeringstraject, waarbij de nieuwkomer wél zelf zijn verantwoordelijkheid pakt, maar niet aan zijn lot wordt overgelaten in het voor hem nog onbekende land met onbekende gewoonten en gebruiken.
De gemeente gaat vanuit haar zorgplicht (gevestigde) nieuwkomers begeleiden en stimuleren om volwaardig deel uit te maken van de samenleving. Voorwaarde is dat de nieuwkomer zelf ook verantwoordelijkheid neemt. Inburgeren is geen vrijblijvendheid, maar een maatschappelijke plicht.
Het inburgeringsplan bestaat uit een aanpak waarin maatschappijoriëntatie en activering naar werk en participatie integraal worden benaderd, waarbij tegelijkertijd de taalvaardigheid wordt versterkt. Sterker dan in het huidige, landelijke, beleid wordt ingezet op activering, participatie en maatschappijoriëntatie. Inburgeren is meer dan alleen taalonderwijs volgen. Het kennis nemen, erkennen en respecteren van de ‘ongeschreven regels’ binnen onze samenleving hoort er ook bij. Dit betekent kennis van de gedragscodes en de normen en waarden. Van de Haagse samenleving wordt daarnaast verwacht dat zij de inburgeraars verwelkomt, zonder overigens dat de nieuwe Haagse burgers hun achtergrond daarvoor hoeven te verloochenen.
Het inburgeringsplan zal ook op overstijgend niveau maatschappelijk effect bereiken, zoals minder uitvoeringskosten (bijvoorbeeld bijstand). Maar ook leidt het tot bredere maatschappelijke opbrengsten, zoals stijging vrijwilligerswerk, minder eenzaamheid en minder overlast. Daarnaast is het doel de tweedeling in de maatschappij te verminderen en de sociale cohesie te versterken. Van belang hierbij is dat ook autochtone Hagenaars nauw betrokken worden. Zij vervullen een sleutelrol bij de inburgering van nieuwkomers en de aanpak vergt daarom ook een investering van hen.
Enkele concrete speerpunten in het plan zijn het verplicht volgen van een stage door de nieuwkomers en het gekoppeld worden aan een mentor. Deze mentor zal de nieuwkomer laten kennismaken met het alledaagse Nederlandse leven. De gemeente Den Haag zal hiervoor ook actief een aantal ambtenaren werven.
Verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh: “Door het huidige beleid verloopt de inburgering niet goed. Dit versterkt het wij-zij gevoel. Hiermee is niemand gebaat en dus moet er iets veranderen. De nieuwkomer zal zich actief moeten opstellen en zijn verantwoordelijkheid nemen, inburgeren is niet vrijblijvend, maar het is onze plicht de nieuwkomer in staat te stellen zijn verantwoordelijkheid te nemen. Doel van dit plan, in de vorm van een pilot, is het wegwijs maken van de nieuwkomers in onze samenleving en hen kennis laten opdoen over de normen, waarden en gedragsregels van de Nederlandse – en Haagse – samenleving.”