Vorige zomer kwamen op één dag zeven drenkelingen op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het HagaZiekenhuis terecht. In totaal waren het er die week maar liefst elf. Dat was reden voor SEH-arts Lenneke Scholtens om contact op te nemen met de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB). Lenneke: “We hebben afgesproken om de samenwerking te intensiveren. Dit jaar gaan we met de reddingsbrigade meelopen en houden een preventiecampagne om strandgangers voor te lichten.”
Na die drukke week heeft Lenneke Scholtens samen met traumachirurg Alexander Greeven en sectormanager Artze Prins van de Acute Zorg contact gezocht met de Haagse vrijwillige Reddingsbrigade die surveilleert van Kijkduin tot en met Scheveningen. Afgesproken werd om de samenwerking te intensiveren. “We gaan dit seizoen een aantal dagen meelopen op het strand en zij komen bij ons op de SEH meekijken. En ook gaan wij lessen bijwonen van de vrijwilligers van de reddingsbrigade en geven dan medische scholing. Zo doen we meer kennis op van elkaars werkterrein.”
De artsen zien op de SEH steeds vaker kitesurfers en toeristen. “Goede voorlichting kan een hoop leed voorkomen. Daarom gaan we samen we een preventiecampagne houden. We gaan strandgangers – met name toeristen, kinderen met hun ouders en kitesurfers – informeren over mogelijke gevaren en we geven hen tips. Bijvoorbeeld: drink niet te veel alcohol. In combinatie met zwemmen in zee is dat gevaarlijk. Je wordt overmoedig, bent minder sterk en raakt eerder onderkoeld.”
Zuurstoftekort
De helikopter van het Medisch Mobiel Team moest vorig jaar acht keer uitrukken en er waren zes reanimaties nodig. De meeste ongelukken hebben te maken met onderstromingen in het water. Als men in zo’n stroming terechtkomt, is het moeilijk om naar land te zwemmen. Het is juist dan belangrijk om rustig te blijven en niet in een rechte lijn naar de kust te zwemmen maar in een schuine lijn ernaartoe.
Lenneke: “Een van de problemen bij drenkelingen is het aspireren van zeewater in de longen. Meestal hoest je dat wel op en lijkt de situatie mee te vallen. Maar er kan alsnog een reactie ontstaan in de longen waardoor de zuurstofuitwisseling bemoeilijkt wordt. Daardoor krijg je zuurstoftekort en dat kan levensgevaarlijk zijn. In zeer ernstige gevallen kan het zelfs tot de dood leiden.”
Het aantal kitesurfers onder de slachtoffers neemt ook toe. “Door een windvlaag kan een kitesurfer een harde klap op het water of op de grond maken. Met als gevolg botbreuken van armen, benen en wervels: zelfs hersenletsel zie wij in ons traumacentrum.”
Met de voorlichting en de preventiecampagne hopen de artsen van de SEH en de reddingsbrigade dat het aantal slachtoffers dit jaar aanzienlijk daalt.
Foto: Vlnr. Maurits Heukensfeldt Jansen van de HVRB, SEH-arts Lenneke Scholtens van het HagaZiekenhuis en Shane Stam van de HVRB gaan een preventiecampagne houden.
Foto Elly van Schaik