Het buitenzwemseizoen is 1 mei gestart. Zwemmen in natuurwater is heerlijk, maar je moet wel weten waar het veilig kan. Gelukkig zijn er in ons land mooie officiële natuurwaterzwemwaterlocaties. Daar wordt de waterkwaliteit de hele zwemzomer lang gecontroleerd. Het Hoogheemraadschap van Delfland doet dit op de veertien officiële zwemlocaties in zijn beheergebied.
In Den Haag zijn de officiële zwemlocaties Plas Madestein en de Oostmadeplas. Plas Madestein heeft de afgelopen twee zwemseizoenen voor het eerst sinds lange tijd last gehad van blauwalg waardoor er niet altijd kon worden gezwommen. Delfland bekijkt wat hiervoor een mogelijke oplossing is.
Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: “Elke zwemwaterlocatie is anders en het is en blijft natuur. Maar waar het kan, nemen wij maatregelen om de waterkwaliteit positief te beïnvloeden en de kans op blauwalg te verminderen. Zo onderzoeken wij welke kansen de ontwikkeling van de wijk Vroondaal en het opknappen van recreatiegebied Madestein bieden voor een structurele verbetering van de kwaliteit van het zwemwater.”
Help mee
Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Poep van ganzen en honden, lokaas en urine van grote en kleine zwemmers dragen bij aan de groei van bacteriën en bijvoorbeeld blauwalg. De aanwezigheid van de verkeerde bacteriën en/of blauwalg kan leiden tot een negatief zwemadvies. Dus voer geen vissen en watervogels en gooi geen eten in het water. Laat je hond niet in de zwemplas zwemmen en laat hem niet bij het water poepen, want die poep spoelt als het regent zo het water in. En, maak zelf altijd gebruik van de wc’s…
Informatie
Wie zomaar in een sloot, plas of vaart springt loopt risico’s. Bijvoorbeeld om ziek te worden, jeuk te krijgen of een aanvaring te krijgen met andere waterrecreanten. Daarom zijn er in ons land officiële zwemwaterlocaties aangewezen. Daar wordt de locatie beheerd en de kwaliteit van het water gecontroleerd.
Op www.zwemwater.nl staat informatie over alle zwemwaterlocaties. Verder staan er blauwe informatieborden bij de officiële zwemwaterlocaties. Hierop staat onder andere vermeld of er een waarschuwing of een negatief zwemadvies is afgegeven.