De afgelopen jaren is er een goede basis gelegd voor de hulp aan de inwoners van Rijswijk die het financieel niet breed hebben. Hier wil Wij. de komende periode graag de volgende stap in zetten.
Anders omgaan met armoede
De fractie Wij. pleit voor een ander soort aandacht voor armoede. Danny van Dam: “Nu de extra financiële ondersteuning voor elk huishouden de afgelopen jaren flink is verbeterd, is het tijd voor fase 2. In deze fase ontwikkelen we de taal en talenten, sport, gezondheid en werk om uit de armoede te komen én te blijven. Op deze manier doorbreek je de ‘erfelijkheid’ van armoede.” De fractie heeft wethouder Van der Pol dan ook gevraagd de aanpak van armoede in Rijswijk anders te bekijken. “Het is belangrijk om te stoppen met pappen en nathouden en te starten met echte oplossingen” zegt Arnout Timmerman. “Armoedepreventie begint heel dichtbij: een goed ontbijt, verstandig medicijngebruik, een schone buurt, mantelzorg of deelname aan een sport- of amateurkunstvereniging zoals voetbal, toneel, muziek, dans of media.”
Aandacht voor kinderen
Binnen een nieuwe aanpak van armoede moet ook extra aandacht aan de positie van kinderen worden besteed, zo vindt ook de Raad van Kinderen. Pascal Calabro, voorzitter van de vereniging Wij. en organisator van zomerkampen voor kinderen: “Door schulden of weinig geld om rond te komen is er thuis lang niet altijd voldoende aandacht voor de talenten van kinderen, een boek lezen of gezond eten. Deze gezinnen zijn aan het overleven. Een vakantieweek biedt kinderen uit deze gezinnen een onvergetelijke ervaring waarin de kinderen met hun talenten in plaats van de geldproblemen centraal staan. Dat zou je eigenlijk de rest van het jaar moeten vasthouden.”
Het patroon doorbreken
Wij. zet in op preventie, het voorkomen van armoede. De bestaande aandacht moet wel blijven voor schuldhulpverlening en minimavoorzieningen. Het armoedeprobleem lost zich immers niet in een paar jaar op. Dat is een kwestie van lange adem. Uit onderzoek is gebleken, dat we in Nederland te snel een simpele oplossing voor een complex probleem bedenken. Armoede verdwijnt niet, als je de schulden oplost of geld in huishoudens pompt; je moet het patroon doorbreken! En dat kan alleen, wanneer er meer aandacht is voor preventie van armoede: de rol van onderwijs en werk, sport en gezondheid, en kunst en cultuur. Zo pak je het probleem van armoede bij de wortel aan.
Foto: M. Koorneef “Kinderen ontwikkelen hun talenten in een schuldenvrije omgeving”