De Hollandse Nieuwe is weer volop verkrijgbaar. Vishandelaren en visverkopers waren de afgelopen week al volop met de voorbereidingen van de verkoop bezig. Elke dag zal de haring van de Scheveningse visafslag aangevoerd worden naar de viswinkels en haringtenten in onze regio. Verser kan het dus niet!
De eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie wordt Hollandse Nieuwe ofwel ook maatjesharing genoemd. Ieder jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.
Vlaggetjesdag
Komende zaterdag – 17 juni – is het Vlaggetjesdag op Scheveningen. Een geweldig spektakel! Vlaggetjesdag was van oorsprong de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd in de haven lagen op de zaterdag, voordat de eerste schepen uitgingen om op haringvangst te gaan. Tegenwoordig is niet het uitvaren voor de haringvangst, maar de komst van de Hollandse Nieuwe de reden om het Scheveningse havengebied en de daar nog liggende schepen op te sieren. In Scheveningen wordt elk jaar eind mei of begin juni Vlaggetjesdag gevierd met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat.
Smullen
Zoals gezegd kunnen we komend weekend smullen van de Hollandse Nieuwe. En dat kan op verschillende manieren: de haring heel afhappen, of in stukjes gesneden eten, met of zonder uitjes, of op een broodje. Eén ding is zeker: het eten van haring levert het menselijk lichaam een zee van gezondheid!
Foto Nederlands Visbureau