Achter een van de grijze gevels in de Plaspoelpolder voltrekt zich een groene revolutie. Een aantal jonge ondernemers hebben zich er gevestigd om hun zelfontworpen windmolens te produceren. Wethouder Armand van de Laar bracht afgelopen week een werkbezoek aan dit energieke bedrijf.
Bij de ingang staan bierkratten en een grote pingpongtafel waaraan gezamenlijk wordt geluncht. Maar in de hal daarachter wordt serieus gewerkt. Magneetspoelen worden gegoten, generatoren in elkaar gezet en stalen palen in de lak gezet. Hier wordt een jongensdroom gerealiseerd.
Met een stel vrienden heeft ondernemer Aard Duivenvoorden het bedrijf opgericht. Ze leerden elkaar kennen op de Universiteit Enschede waar ze studeerden. Vanwege hun fascinatie voor wetenschap en energietransitie ontwierpen ze een nieuwe techniek voor een bescheiden formaat windmolen. Hun gemeenschappelijke passie voor watersport leidde ze van Enschede dichter bij de kust. Zo kwamen ze terecht in Rijswijk en noemden hun bedrijf EAZ Wind, oftewel Enschede aan Zee.
Ideale vestigingslocatie
De kleinere windmolens zijn vooral bedoeld voor agrarische bedrijven. De eerste turbines hebben ze geleverd aan boeren in Groningen simpelweg omdat hier heel veel wind is. “Door een compleet nieuw ontwerp leveren we turbines met een heel hoog energierendement. Hierdoor verdienen boeren snel hun investering terug,” aldus de jonge ingenieur Tim van de Kruijs. Het bedrijf is ook nog steeds gevestigd in Groningen, maar vanuit Rijswijk kunnen ze goed andere provincies bedienen zoals Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland waar volop afzetkansen liggen. Met de ligging naast de A4, de beschikbaarheid van ruimte en de nabijheid van technisch geschoold personeel is de Plaspoelpolder de ideale vestigingslocatie.
Armand van de Laar is onder de indruk van de dynamiek van dit bedrijf. “Ze maken een mooi product dat bijdraagt aan de transitie naar hernieuwbare energiebronnen”, aldus een enthousiaste wethouder. “Daarnaast leveren ze een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid van de regio.” Het bedrijf heeft zowel ingenieurs van de universiteit in dienst, maar ook lassers en houtbewerkers van het MBO. “Iedereen met twee rechterhanden is hier welkom!” roept een medewerker vanachter zijn werkbank.
Stevige groei
Het bedrijf maakt een stevige groei door. In 2017 ontvingen ze een subsidie van de provincie in het kader van het stimuleren van innovatie (MKB Innovatiestimulering Topsectoren). Het bedrijf is nu in gesprek met de regionale ontwikkelmaatschappij Innovation Quarter over een investering. “We willen graag onze capaciteit verdubbelen. Het liefst in de Plaspoelpolder want we hebben het hier reuze naar onze zin!”.