Tijdens de bijeenkomst bleek vooral dat jongeren gehoord willen worden. Hun behoeften en wensen dringen namelijk niet altijd door tot in de gemeenteraad. De aanwezige (toekomstige) raadsleden zegden toe dat als de jongeren hun stem laten horen, de politiek er serieus naar zal luisteren.
Voordat het debat begon in de Rijswijkse Schouwburg, haalden vier scholieren burgemeester Michel Bezuijen met een limousine op in het stadhuis. Onderweg naar de bestemming zagen de scholieren hun kans schoon de burgemeester direct om een gunst te vragen. En hij zegde toe om als scheidsrechter de eerste Rijswijkse zaalvoetbalwedstrijd voor meisjes te zullen fluiten.
Het debat werd aan de hand van stellingen gevoerd. Daarbij werd ingezoomd op welke vragen jongeren hebben, maar ook welke mogelijkheden er voor hen zijn in Rijswijk. De inzet was vooral tot concrete afspraken te komen. De politieke partijen staken hierbij duidelijk een hand uit naar de jongeren. Bijvoorbeeld toen het ging over goede vervoersmogelijkheden. Politici boden aan bij een jongere achterop de scooter mee te rijden naar school, om zelf te ervaren waarom het vervoer naar een andere stad langer duurt en minder comfortabel is dan verwacht. Toen het over het evenementenbeleid ging, werd afgesproken om met pop-up evenementen uit te vinden welke activiteiten een goede kans van slagen hebben in Rijswijk.
Ook de jongeren zetten stappen richting de politiek. Zo stemden zij in om op diverse thema’s als gesprekspartner en ambassadeur op te treden.
Het debat maakt deel uit van een palet van activiteiten, die in samenwerking met de jongeren zelf in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart voor hen zijn georganiseerd. Dat moet jongeren bewust maken van wat lokale democratie inhoudt.