Kids met camera’s, het ziekenhuis door kinderogen, vanaf 17 november elke dinsdag om 21.25 uur op NPO 1.
Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag is vanaf medio november te zien in het nieuwe EO-programma Kids met camera’s, het ziekenhuis door kinderogen. In deze serie registreert de Evangelische Omroep het ziekenhuisleven vanuit een nieuw perspectief: kinderen leggen zelf hun ziekenhuiservaring vast. In zes afleveringen volgt de kijker 24 kinderen tijdens hun aanwezigheid in het ziekenhuis. Van kleine ingrepen tot ingewikkelde behandeltrajecten van enkele weken: de kinderen delen hun belevenissen op geheel eigen wijze met het kijkerspubliek.
Vanuit het Juliana Kinderziekenhuis worden Camiel, Daphne, Kirsi, Lander en Luuk gevolgd. De 12-jarige Camiel lijdt aan de Ziekte van Perthes (botafbreuk), Daphne heeft diabetes, bij Kirsi wordt een plaat uit haar been verwijderd, de 10-jarige Lander heeft astma en Luuk heeft een trechterborst. Hoe ondergaan zij en de andere kinderen de bezoeken aan het ziekenhuis, hoe reageren ze op tegenvallende uitslagen en hoe leren zij omgaan met hun ziekte?
Lief en leed
Door de spontane, eerlijke manier waarop de kleine patiënten lief en leed delen, is Kids met camera’s ontroerend en vertederend, maar vaak ook grappig. In de serie ziet de kijker onder andere hoe het geduld van de kinderen op de proef wordt gesteld tijdens het wachten op scans en foto’s, hoe zij de spanning voor een operatie ervaren, nemen de kinderen het ziekenhuiseten onder de loep en zien we hoe ze een bezoek van koningin Máxima beleven.
Veerkracht
Kinderarts Fréderique Hofstede van het Juliana Kinderziekenhuis vindt de serie mooi geworden. “Het is leuk en goed om te zien hoe het kind zijn verblijf in het Juliana Kinderziekenhuis ervaart. Dat is vaak heel verrassend. In de pure reacties van de kinderen, ook tijdens nare berichten of lastige gebeurtenissen, komt hun veerkracht meer dan eens naar voren.”
Verrassend veelzijdig
Met het programma hoopt de EO een verrassend en veelzijdig beeld te geven van de ervaringen van kinderen in het ziekenhuis. Zo is de ernst van de aandoening bij alle kinderen verschillend: van een gebroken arm tot een aangeboren hartafwijking en van een flapoor tot de ziekte van Duchenne. Hoewel de aanleiding voor het ziekenhuisbezoek bij ieder kind verschillend is, zien we bij hen kwetsbaarheid, maar bovenal kracht en doorzettingsvermogen.