Na pionieren in de Muziekbuurt
De gemeente Rijswijk is van plan om in Rijswijk (RijswijkBuiten, Stations- en Rembrandtkwartier) nog drie Brede Scholen neer te zetten. Ze doet er verstandig aan om de ervaringen uit het verleden hierbij zorgvuldig mee te wegen. Zoals die van de Brede School Muziekbuurt. “Mislukt is een te zwaar woord, maar het had wel beter gekund.”
Van de redactie
Christelijke basisschoool de Melodie is in september haar derde schooljaar in de nieuwbouw ingegaan. Een zogenaamde brede school, waarbij meerdere functies en gebruikers onder één dak zijn gehuisvest. In het geval van de Muziekbuurt zijn dat de peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, muzieklessen van Trias, activiteiten van Welzijn Rijswijk en van Vereniging Buurtraad Steenvoorde (VBS).
Maar het concept van de toekomst blijkt in de praktijk geen ideaalplaatje te zijn. “We wonen in een huis, hebben geen ruzie met elkaar maar doen heel weinig samen”, vat Guido van Luijk, directeur van cbs de Melodie het samen. “Er is geen samenhang tussen ons. En dat heeft alles te maken met de doelgroepen. Eerst was het idee om alles rond kinderen van 0 tot 12 jaar hier te huisvesten. Dus consultatiebureau, peuterspeelzaal, basisschool en naschoolse opvang. Dat had ik liever gezien, maar dat is al heel snel losgelaten. Nu is het gebouw voor mensen 0 tot 88 jaar en gebruikt ieder het met een andere opvatting. Wij zijn beroepsmatig bezig, maar wie aan de activiteiten van VBS meedoet, is dat niet. Die zoekt juist gezelligheid en plezier. Dat komt dus niet met elkaar overeen.”
Van Luijck wil niet zeggen dat het concept in de Muziekbuurt mislukt is. “Dat is een te zwaar woord. Maar het had wel beter gekund.”
Niet ideaal
Ook Theo van Leeuwen, voorzitter van de sociaal-culturele activiteitencommissie van de VBS, zegt dat de situatie niet ideaal is. “We zitten na twee jaar nog steeds in de opstartfase. Het duurde alleen al anderhalf jaar voordat we een sleutel van de gemeente kregen. We zijn twee verschillende doelgroepen in hetzelfde gebouw en het is moeilijk om nader tot elkaar te komen. Misschien dat we tai chi-lessen aan kinderen geven.”
Van Luijk wil wel een poging wagen. “Ik heb de VBS gevraagd na te denken of ze activiteiten voor ouderen en leerlingen van groep 7 en 8 kunnen bedenken. Tegelijkertijd kunnen wij kijken hoe we de ouders van onze 180 leerlingen kunnen laten participeren in hun activiteiten. Mogelijk komen we dan nader tot elkaar.”
Zeker niet mislukt
De gemeente gaat nog drie Brede Scholen realiseren. In de Stationskwartier (open in 2016), RijswijkBuiten (eind 2017) en het Rembrandtkwartier (versneld na de brand van drie scholen). De gemeente vindt dat het concept zeker niet mislukt is. “Het samenwonen gaat na een periode van wennen steeds beter; het samenwerken gebeurt nu met name tussen school en de aanwezige kinderopvang. De samenwerking tussen de basisschool De Melodie en kinderopvang DoReMi gaat -volgens eigen zeggen van de directeur en clustermanager- zelfs uitstekend.”
Toch trekt ook de gemeente lessen nadat de eerste Brede School is opgeleverd. “De partners moeten tijd in elkaar investeren, het is niet zo dat de gemeente de partners kan dwingen tot samenwerking. De les die we eruit trekken is dat ondanks een goed voorbereidend traject het nodig blijft om partners te faciliteren in hun samenwerking.”
Foto: De Brede School in de Muziekbuurt is een fraai gebouw.
Foto Richard Mulder
sir-thinks-a-lot
De gemeenteraad kon van tevoren zelf ook wel bedenken dat een school MET gebruik van gemeenschappelijke ruimtes van volwassene activiteiten en schoolse activiteiten gaan botsen. Precies zoals de heer Luijks zegt. Ik zie dit zelf in de loop van tijd echt niet veranderen, ook al zou ik beter wensen. Het is nooit fijn om gestoord te worden onder een thai chi-, schilder-
of dansles gestoord te worden door kinderen en vice versa.