Minister Schippers opent Innovatielab in het HagaZiekenhuis

‘Kun je dansen?’ vraagt robot Pepper aan minister Schippers die het InnovatieLab van het HagaZiekenhuis op locatie Leyweg op 27 januari komt openen in gezelschap van Chiel Huffmeijer, voorzitter Raad van Bestuur van Reinier Haga Groep. De minister praat ook via een online verbinding met de 7-jarige Deviya, een patiëntje van het Juliana Kinderziekenhuis, die thuis achter haar laptop zit. Samen tellen ze af en daarmee is het Haga-InnovatieLab officieel geopend. De opening van het InnovatieLab is tevens de afsluiting van de inspirerende e-healthweek.

Robot Pepper staat al op de minister te wachten als zij samen met Chiel Huffmeijer, naar het InnovatieLab loopt. De minister wordt bestookt met vragen: “Ziet u toekomst voor mij in de zorg?’ en “Danst u mee?’ Zij moest hartelijk lachen om de laatste vraag. In het InnovatieLab krijgt de minister via online-verbinding contact met Deviya. Ze nodigt Deviya uit om samen het InnovatieLab te openen. Dat doen ze door af te tellen van 4 tot 0.

Sinds een paar weken is het Haga-InnovatieLab in de lichtstraat ingericht. “Het is de ontmoetingsplek voor iedereen met verbeterideeën, met vragen of als je wilt brainstormen over mogelijke oplossingen”, legt Irene Reiziger, projectmanager InnovatieLab, uit. “Als we nieuwe technologie-ideeën slim gaan inzetten helpt het ons om de zorg toegankelijker en patiëntvriendelijker te maken. Wie anders dan minister Schippers zou ons InnovatieLab beter kunnen openen!”

Innovatief werken stimuleren
Het Haga-InnovatieLab faciliteert de medewerkers met tijd, kennis en de zoektocht naar middelen. Het verbindt de interne organisatie-eenheden met elkaar en met de buitenwereld. “We innoveren als HagaZiekenhuis al op tal van manieren”, vertelt Irene. “Denk aan de hybride operatiekamer, de integratie van de huisartsenpost (HAP) en de Spoedeisende Hulp (SEH) op het Spoedplein. Hoe zorgen we ervoor dat we het innovatief werken vasthouden en zelfs verder stimuleren? Met deze ontmoetingsruimte bieden we medewerkers en patiënten een platform waar ze zich kunnen laten inspireren door anderen. Van patiënt tot specialist, van schoonmaker tot verpleegkundige, iedereen kan hier zijn innovatieve ideeën om de zorg te verbeteren indienen.”

Schippers stimuleert e-health
Innovatie in de zorg komt zeker tot uiting in e-health: het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Voor stimulering van e-healthinitiatieven heeft minister Schippers in 2016 20 miljoen euro uitgetrokken voor 4 jaar. Haar doel is veelbelovende innovaties sneller bij de patiënt te brengen en een plek te geven in de gezondheidszorg. De minister vindt dat e-health een onderdeel van de zorg moet worden dat net zo natuurlijk wordt aangeboden als traditionele zorg. Deze doelstelling past volledig in de visie van het HagaZiekenhuis. En het Haga heeft de e-healthweek dan ook aangegrepen om een podium te geven aan de vele initiatieven die er al zijn.

KlasseContact
Een mooi voorbeeld van e-ehealth dat in het Juliana Kinderziekenhuis wordt gebruikt is KlasseContact. Dankzij dit project kan Deviya, die iedere 2 maanden een paar weken wordt opgenomen in het Juliana Kinderziekenhuis, gewoon meedoen met haar klasgenootjes. Ze kan vanachter haar laptop actief meedoen met wat er in de klas gebeurt, alsof ze er zelf bij is. De moeder van Deviya vindt het een grote eer dat de minister met haar dochter gaat praten.

Foto: Minister Edith Schippers en Chiel Huffmeijer, voorzitter Raad van Bestuur Reinier Haga Groep, worden bij het Haga-InnovatieLab ontvangen door robot Pepper.

Foto Studio Oostrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.