Wethouder Björn Lugthart: “Het hele jaar meer vanuit ons hart denken, dan krijgen we een rijkere samenleving.”
Traditioneel denken we in december wat vaker aan de mensen die het minder goed hebben dan wij. Feestdagen kunnen, als je heel weinig te besteden hebt of eenzaam bent, vooral donkere dagen zijn. Hoe kunnen we helpen?
Als wethouder Sociale Zaken, Zorg en Volksgezondheid heeft Björn Lugthart het bestrijden van armoede altijd al op zijn netvlies. Wat kun je doen, als gemeentebestuur en als samenleving? “De tijden zijn veranderd. Voorheen opereerden het stadhuis en de stad gescheiden. De gemeente gaf financiële ondersteuning, uit de stad kwamen particuliere initiatieven en de kerken deden veel. Dat doen we gelukkig niet meer zo gescheiden: we trekken samen op. Daarvan is de Kerstafette die we dit jaar voor het eerst houden een mooi voorbeeld. Vorig jaar hadden we ‘Resto van harte’, waar mensen konden aanschuiven in de stadhuiskantine. Dit jaar sluiten we aan bij initiatieven die al leven in de wijk. Nu kunnen op negen locaties, verdeeld over Rijswijk, mensen zich aanmelden voor een kerstmaaltijd. Ik vind dat een schitterend resultaat!”
Niet isoleren, maar integreren
Dat je mensen zo samenbrengt, past helemaal in Lugtharts visie. Je moet mensen met problemen niet isoleren, maar juist integreren. “Ik geloof niet in aparte bijeenkomsten voor mensen die arm zijn, of eenzaam. Het is toch veel beter als je dan wordt opgenomen door mensen in je straat of je wijk? Wat werkt is dat hulp wederkerig is. Je kunt altijd iets terug doen. Ik ken een ouderpaar dat we als gemeente momenteel ondersteunen. Zij geven daar uit eigen beweging hun tijd en inzet voor terug: ze zitten in de ouderraad van de school en organiseren op burendag een buurtbarbecue”. Ander voorbeeld is de manier waarop jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt momenteel werk vinden in winkelcentrum In de Bogaard: “De winkeliers kijken niet naar hun beperkingen, maar naar hun kwaliteiten en hun motivatie. We moeten steeds voor ogen houden wat we elkaar te bieden hebben.”
Perspectief
Dat laatste voorbeeld laat zien wat je als gemeente het best tegen armoede kunt doen: helpen bij het vinden van werk. “Werk blijft de beste manier om structureel uit armoede te komen. Het geeft het meeste perspectief op langere termijn. Dat je daarnaast als samenleving je inspant om het leven wat te verlichten voor mensen die ’t moeilijk hebben, vind ik vanzelfsprekend. En tegelijkertijd ook prachtig.”
Naast het sociale vangnet van de overheid – via uitkeringen – heeft de gemeente extra voorzieningen voor mensen die in de knel komen. “We hebben de Bijzondere Bijstand en het Sociaal Fonds, waarin de kerken meedoen. Daarnaast ondersteunen we graag initiatieven uit de stad, zoals De Weggeefwinkel Rijswijk. Die helpt niet alleen minder bedeelden maar brengt, met een sinterklaasfeest en een kerstmarkt bijvoorbeeld, de hele wijk in beweging.”
En dat laat, tegen de achtergrond van kerst, zien waar het volgens Lugthart echt om gaat: “Als we nu allemaal het komende jaar meer vanuit ons hart denken, dan krijgen we een rijkere samenleving!”
Foto: Wethouder Lugthart was ook aanwezig op het jaarlijkse Ooievaarsfestival in het Haagse Atrium.
Foto Gemeente Rijswijk