Column Richard de Mos: Overlast

Het is januari dus het mag nog: ik wil de lezer van de Zuidwesterkrant een gelukkig, gezond en sportief 2019 wensen. Ik hoop velen van jullie dit jaar te mogen ontmoeten, bij een sportvereniging, in een winkelstraat of gewoon ergens in Escamp. Ook als ik niet in functie ben en ergens mijn boodschapjes doe, kun je mij gerust aanspreken als je me tegenkomt.

Afgelopen vrijdag was ik tijdens mijn spreekuur bij Team Heeswijk in Moerwijk te gast, om te praten over rattenoverlast. Iets waar ik op deze plek vaker over heb geschreven. De spreekuren in dit stadsdeel krijgen binnenkort een iets andere opzet, maar daarover vertel ik op een later moment meer.

De ratten zijn mij absoluut een doorn in het oog. We willen de rat met pek en veren de stad uitjagen, maar bewoners en ondernemers blijven eten op straat gooien. De bestrijding van de rat is kansloos als we daar niet resoluut mee stoppen.

De bewoners rond het Heeswijkplein in Moerwijk zijn het goed zat. En terecht. Niet voor niets lanceerden we eind november een rattenoffensief in de hele stad: met onder andere een centraal meldpunt (www.denhaag.nl/rattenoverlast en telefoonnummer 14070) en een betere samenwerking met woningcorporaties en de Haagse Milieu Services voor bijvoorbeeld het snoeien van plekken waar ratten zich verstoppen en het plaatsen van rattengif.

In dat rattenoffensief benoemen we twee belangrijke pilotgebieden die extra maatregelen krijgen, waaronder Moerwijk-Oost. Samen met de bewoners opende ik daarom afgelopen vrijdag direct na het spreekuur een broodcontainer op het Heeswijkplein, waar mensen hun brood kunnen weggooien. Wij recyclen het dan. Het hoeft dus niet meer achtergelaten te worden in de openbare ruimte.

Niemand wil een rat zien zwerven in de speeltuin of zelfs in je eigen tuin. Het begint allemaal met het niet weggooien van je eten op straat. Maar, zeg ik er ook bij, wie niet luisteren wil, moet het maar voelen. In zijn of haar portemonnee. Daarom komen er óók twee extra handhavers in Moerwijk om boetes uit te delen. Hardleers gedrag wordt keihard gestraft. Na zes maanden evalueren we onze pilot. Ik hoop dat we dan kunnen zeggen dat er minder brood op straat ligt en dat de bruine rat langzaam maar zeker terugkrabbelt naar China, het land waar ‘ie vandaan komt.

Richard de Mos (Hart voor Den Haag / Groep de Mos)
Wethouder stadsdeel Escamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.