Overlast in Muttersborgh speelt al vijf jaar

“Schiet op, oud wijf. Loop ‘ns door!”, klinkt het als zij die zich met een rollator verplaatsen niet snel genoeg zijn, of ze worden eenvoudigweg omver gelopen. Drugsdeals pal voor de deur. Intimidatie. Vernielzucht. Zomaar een greep uit de waslijst aan klachten. Na vijf jaar van overlast is voor veel bewoners van seniorencomplex Mutterborgh aan de Architect Mutterskade in Houtwijk de maat vol. “Nu er weer appartementen leegkomen, vrezen wij het plaatsingsbeleid dat wordt hanteert”, verzucht bewoonsters en tevens voorzitter van de bewonerscommissie Joke Breedijk.

Maar hoe komen deze overlastveroorzakers – in de volksmond al gauw als ‘verwarde’ personen bestempeld – in een wooncomplex voor 55-plussers terecht, vraag je je af. Die vraag legden wij Haag Wonen, verhuurder van het seniorencomplex, dan ook voor. “We hebben goed contact met de bewonerscommissie en spreken regelmatig met de bewoners. Wij kennen de signalen en problemen en doen er alles aan om de overlast op te lossen. We vinden het erg vervelend voor de bewoners die er last van hebben”, vertelt Haag Wonen woordvoerder Robert Kleissen.

Passend toewijzen
Haag Wonen stelt echter dat huurders alleen via het reguliere traject van de woonruimteverdeling (www.woonnet-haaglanden.nl) in aanmerking komen voor een woning in dit wooncomplex. Zij worden daarbij getoetst op inkomen, huishoudenssamenstelling en (in dit geval, omdat het een seniorencomplex betreft) leeftijd. Dit heet Passend Toewijzen en is wettelijk zo bepaald.
“Er is dus geen sprake van een beleid dat wij kwetsbare personen of huishoudens in dit seniorencomplex huisvesten. Dat een huurder verward of overlastgevend gedrag vertoont, kan helaas altijd gebeuren. Binnen de mogelijkheden die wij hebben, pakken wij overlast altijd aan. Ernstige gevallen van woonoverlast gaan vaak gepaard met andere problemen. Hiervoor schakelen wij maatschappelijke samenwerkingspartners in.”

Haag Wonen ontkracht dus de perceptie dat woningzoekenden ‘geplaatst’ worden. Dan rijst natuurlijk de vraag: wie of welke instantie bepaalt dan wél waar deze verwarde personen gehuisvest worden? Tijdens het debat eerder deze maand in zorgcentrum Houthaghe klonken vanuit de beroepsgroep al de verontrustende woorden dat rechters vaak tegen een negatief advies in beslissen dat deze verwarde personen tóch niet begeleid hoeven te wonen. Hierdoor komen zij op plekken terecht waar van hen verwacht wordt dat zij opgaan in de maatschappij. Maar wat als zij dat inderdaad niet kunnen? Dat is de vraag die natuurlijk veel breder getrokken gesteld en beantwoord dient te worden.

Ontbinding huurcontract
Ondanks dat het huurcontract met een, zo bleek, frauderende huurder die zijn huissleutels afstond aan een of meerdere personen zonder vaste verblijfplaats, per 1 maart is opgezegd, leven de bewoners er in angst. Nog altijd wordt er voor de deur gedeald, wordt er luid geschreeuwd, gespuugd en tegen deuren getrapt. Volgens Haag Wonen wordt deze overlast zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een huurder en mensen die bewoners van seniorencomplex Muttersborgh bezoeken.
“Helaas ontbreekt op dit moment voldoende bewijs om de meldingen, zoals urineren en bevuilen, aan een persoon te koppelen. Wij voeren gesprekken met de betrokkenen en hebben de huurder, van wie wij vermoeden dat deze de overlast veroorzaakt, aangeschreven en aangekondigd dat wij juridische stappen ondernemen indien de overlast blijft aanhouden. We bouwen een dossier op en vragen uiteindelijk een rechter om het dossier te bestuderen en een uitspraak te doen”, aldus Robert Kleissen.

Een huurcontract blijkt in de praktijk moeilijk te beëindigen op grond van overlast. Dat zijn vaak langslepende trajecten. Haag Wonen laat weten er op dit moment alles aan te doen – binnen de wettelijke mogelijkheden – om verdere overlast te voorkomen en bestaande overlast op te lossen, zodat huurders het woongenot kunnen ervaren dat zij verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.