Gemeente legt verantwoordelijkheid bij gedupeerden
In de Loosduinse Hoofdstraat hebben inwoners en ondernemers te kampen met grondwateroverlast. Soms tot aan de knieën klotsende kelders, beschimmelde muren, vochtige portieken, ‘werkende houten vloeren. Het drijft de gedupeerden tot wanhoop, ze hebben het vertrouwen verloren nu de gemeente zich van haar slechtere kant laat zien en hen laat dobberen in hun misère.
De wasserette, de juwelier, de kapper, de supermarkt, de slager, de reformwinkel, de tweedehands kledingzaak, de tabacotiek, bewoners, allen lopen zij in meer of mindere mate tegen een muur op in hun strijd tegen de wateroverlast. “De gemeente zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het vollopen van kelders”, laat de geteisterde inwoner Rico Ringnalda deze krant weten. “In de afgelopen vijfentwintig jaar is het slechts twee keer eerder gebeurd dat de kelders na dagen van hevige regenval blank stonden, en toen had ook het Westland erg veel overlast. Nu zijn wij dagelijks bezig het water weg te pompen, maand in maand uit. Alles gaat kapot. Wij hebben al diverse maatregelen getroffen, maar tegen een hoog grondwaterpeil begin je niks. De schimmel staat op de muren, kleding en schoenen beschimmelen in de kasten, het huis ruikt muf en is slecht voor de gezondheid. Het is één groot en nat drama, maar de gemeente blijft de handen in onschuld wassen.”
Nieuwe riolering
Het is allemaal begonnen met de vernieuwing van de kolk in de Loosduinse Hoofdstraat en de aansluiting van de riolering op die van de Luxemburgsestraat, weet juwelier Martin Molenaar. Via die kolk loopt regenwater het riool in en wordt het water afgevoerd. En daar lijkt het mis te gaan. De dupeerden zien allen een duidelijk causaal verband, maar niet de gemeente. Zij wil niets weten van enige aansprakelijkheid.
Als ‘Hoofd Riolering’ Marcel Tirion poolshoogte komt nemen bij Tweede Kans-eigenaresse Marleen de Graaf, is hij er al snel uit. Zijn oordeel: het grondwater staat niet te hoog, de kelder is lek. En het is niet zijn ‘pakkie an’. Als je een lek dak hebt, kom je ook niet aankloppen bij de gemeente. Met die woorden sloot de ambtenaar in feite alle deuren. Er werd nog wel een vervolgafspraak gemaakt – ook met bewoner Rico – maar Tirion liet zich niet meer zien of horen.
Lekke kelders
Zou toeval dan toch bestaan? Zijn al die kelders van al die panden van al die mensen écht lek? Een heel logische reactie op het toch wel boude oordeel van ‘Hoofd Riolering’ Tirion. Misschien zelfs wel een bijzonder onlogisch oordeel, dat ook aan de gemeente is voorgelegd. Maar die kon niet inhoudelijk ingaan op de vragen. Na een laatste poging voor de deadline van deze krant komt een woordvoerder dan toch met een verklaring, zij het een summiere: “De gemeente vindt het hartstikke vervelend als bewoners geconfronteerd worden met water in hun kelder”, begint de voorlichter zijn schriftelijke reactie. “Maar een kelder behoort waterdicht te zijn en behoort wettelijk tot de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Belangrijk bij een eventueel herstel door de eigenaar van een kelder is een goed vooronderzoek om een juist herstel te kunnen realiseren. Met betrekking tot grondwaterstanden hanteert de gemeente de landelijke richtlijn van 0,7m onder het maaiveld/ straat. De grondwaterstand ter plaatse ligt onder die landelijke richtlijn.”
Vreemd, vindt de onderneemster in tweedehands kleding; “Zes kelders op een rij die lek zijn, plus twee woningen? De gemeente behandelt ons alsof we achterlijk zijn. In contact met de gemeente geloof ik niet meer. Ik heb melding gemaakt bij Meldpunt Wateroverlast D66. Voor nu is het bij zware neerslag pompen of verzuipen.”
Foto: Sinds een halfjaar komen de kelders van diverse ondernemers en inwoners van de Loosduinse Hoofdstraat blank te staan na een flinke regenbui
FOTO: Haagmedia