Rijswijk wordt groener. Samen met de stad investeert de gemeente de komende jaren in een groen en veelzijdig Rijswijk. Op diverse plekken krijgt de kwaliteit van het groen een zichtbare impuls.
Rijswijk staat bekend als groene stad. Inwoners en bezoekers waarderen de vele parken en plantsoenen die de stad rijk is. Maar de kwaliteit van het groen kan beter. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders de stad ‘vergroenen’ door de kwaliteit en biodiversiteit van het groen te versterken. Naast bestaande groeninvesteringen zoals de herinrichting van het Wilhelminapark en de vergroening van het Bogaardplein, is extra geld vrijgemaakt voor het groenontwikkelingsprogramma dat de gemeente samen met inwoners, organisaties en bedrijven uitvoert. Het omvat investeringen in parken en versterking van de stadsnatuur. Daarnaast biedt het programma ondersteuning aan kleinschalige bewonersinitiatieven. Het groenontwikkelingsprogramma loopt tot en met 2019.
Bewonersinitiatieven ondersteunen
Veel Rijswijkse inwoners dragen hun steentje bij om van Rijswijk een groenere stad te maken. Om hen te ondersteunen en meer inwoners enthousiast te maken is het Groenloket opgericht. Bewoners met groeninitiatieven kunnen hier terecht voor informatie, advies en tips en om elkaar te inspireren. Op www.rijswijk.nl/groenloket is meer informatie te vinden.
Investeren in parken en kansrijke locaties
Diverse parken en locaties krijgen de komende twee jaar een groene impuls. Een voorbeeld hiervan is Park Hofrust dat op initiatief van bewoners wordt gerenoveerd. Andere locaties die de komende twee jaar worden aangepakt zijn onder meer de entree aan de Diepenhorstlaan, de Strijp, het Piramideplein en het Huis te Hoornpark. Daarnaast zal op diverse locaties bloemrijk worden ingezaaid zodat in het voorjaar en de zomer meer bloemen en kleur te zien zijn.
Versterken van de stadsnatuur
Samen met inwoners en ondernemers wordt het leefklimaat van vogels, kleine zoogdieren en insecten in de stad verbeterd. Hiervoor gaat de gemeente de komende jaren onder meer faunavoorzieningen in de openbare ruimte realiseren en bij de inrichting van het openbaar groen wordt meer rekening gehouden met een insectvriendelijke omgeving.
Samen met de stad
Met de start van het groenontwikkelingsplan gaat een langgekoesterde wens van wethouder Marloes Borsboom (Duurzaamheid) in vervulling. Zij maakt zich hard voor een duurzamer Rijswijk. “Parken en groene zones zijn cruciaal voor het leefklimaat in de stad, om de effecten van klimaatverandering te temperen en ook natuur de ruimte te geven. Groen en water zorgen voor een aantrekkelijke leef- en recreatieomgeving. Dit is iets wat Rijswijkse inwoners en bedrijven ook aangeven. Ik ben dan ook heel blij met de gezamenlijke aanpak die de basis vormt van het groenontwikkelingsplan. Samen maken we de stad groen!”